Pieczarki w dwóch odsłonach Imprezowa przekąska U nas chrupiące pieczarki, to hit każdego spotkania czy imprezy. Moi przyjaciele i rodzina po prostu uwielbiają tą przekąskę. Jest pyszna i wyjątkowo prosta w przygotowaniu. Dlatego warto urozmaicać i zmieniać jej smak. Dziś moje chrupiące pieczarki przygotowałam w dwóch odsłonach. Pierwsza wersja wzbogacona jest ketchupem i pikantną nutką ostrej papryki. Do drugiej dodałam musztardę. Do tego cześć podałam z sosem czosnkowym. Z dwóch większych talerzy został jedynie jeden, który widzicie na zdjęciu 😉 Choć i zawartość tego talerza za chwilę znikła 😉 Polecam i Wam takie chrupiące pieczarki. Te popularne grzyby doskonale nadają się na przekąskę. Spróbujcie.
Składniki:
- 16 sztuk pieczarek
- 12 łyżek mąki pszennej
- 12 łyżek mąki kukurydzianej
- 2 jajka klasy A
- 1 łyżka łagodnego ketchupu – u mnie Tarsmak
- pół łyżeczki ostrej czerwonej papryki
- 1 łyżka musztardy stołowej – u mnie Tarsmak
- mleko
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- sos czosnkowy do podania – u mnie Tarsmak
- kiszone ogórki
Przygotowanie:
Przygotowujemy 3 miski.
W jednej mieszamy 6 łyżek mąki pszennej i 6 łyżek mąki kukurydzianej.
Do drugiej wsypujemy 3 łyżki mąki pszennej i 3 łyżki mąki kukurydzianej, wbijamy 1 jajko, dodajemy ketchup i ostrą paprykę. Całość doprawiamy pieprzem (jak do panierki na kotlety, nie żałuję go) i solą. Wstępnie mieszamy i zaczynamy dolewać mleko mieszając, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Do trzeciej miski wsypujemy pozostałą ilość obu mąk, wbijamy 1 jajko, dodajemy musztardę i doprawiamy solą i pieprzem. Wstępnie mieszamy i zaczynamy dolewać mleko mieszając, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Pieczarki obieramy, pozbawiamy ogonków. Połowę pieczarek maczamy dokładnie w cieście z ketchupem, a następnie obtaczamy w mieszance mąk i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto (na średnim ogniu). Tak samo postępujemy z resztą pieczarek, ale maczamy je najpierw w cieście z musztardą.
Odsączamy na papierowym ręczniku. A następnie podajemy w towarzystwie kiszonego ogórka (super połączenie). Część pieczarek polewamy dodatkowo sosem czosnkowym.
Smacznego
Cudne na pewno zrobię
😀
Ależ to pysznie wygląda Już wiem co jutro zrobię dla rodzinki
Polecam 😀