Dziś zapraszam Was na owocowy omlet lato-jesień-zima. Skąd ta nazwa? Bo do przepisu wykorzystałam suszone owoce, które możecie użyć o każdej porze roku. Takie owoce idealnie nadają się do omletów, placków, deserów na bazie chia, ciast, a nawet koktajli. Zastosowań znajdziecie naprawdę wiele. Ja osobiście suszone owoce używam również bardzo często jako dekorację do babeczek. Dziś jednak zapraszam Was na pyszny owocowy omlet lato-jesień-zima. Do przygotowania wykorzystałam suszone owoce Brodowski, które dzięki uprzejmości firmy otrzymałam do przetestowania.
Składniki:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (nie może być zbyt rzadki)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru
- mała garść suszonych truskawek – u mnie Brodowski
- mała garść suszonych malin – u mnie Brodowski
- 1 łyżeczka suszonej zmielonej czarnej porzeczki – u mnie Brodowski
- łyżeczka oleju kokosowego do smażenia
- cukier puder do podania
Przygotowanie:
Do małej miseczki wsypujemy małą garść suszonych malin i suszonych truskawek, zalewamy owoce niewielką ilością ciepłej wody. Odstawiamy na 5-10 minut.
Do miseczki przekładamy jogurt, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, łyżeczkę suszonej zmielonej czarnej porzeczki, wbijamy 2 jajka i całość dokładnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy namoczone suszone owoce (odlewamy wodę z moczenia), mieszamy. Masę wylewamy na nagrzaną patelnię z rozpuszczonym tłuszczem (u mnie olej kokosowy).
Omlet smażymy na małym ogniu, pod koniec można przez chwilę go przykryć pokrywką, aby góra lekko się ścięła i obrót był łatwiejszy.
Sposób na łatwe obrócenie omletu – zsuwamy go z patelni na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się na patelni nie obsmażoną stroną.
Omlet podajemy w całości lub kroimy na 4 części, układając jedna na drugą. Całość delikatnie oprószamy cukrem pudrem i podajemy z dowolnym przybraniem.
Smacznego
Pyszny omlet.
Dziękuje
Pyszny omlet 🙂 Mniam…
Dziękuje