Owocowe tiramisu w pucharkach

Owocowe tiramisu w pucharkach Witajcie moi drodzy. Lubicie szybkie desery? A tiramisu? Dziś przepis na moją małą wariację na temat tiramisu. Kawowe biszkopciki, masa mascarpone i owoce. Takie owocowe tiramisu to mój mały szybki hit każdego spotkania z przyjaciółmi.

Składniki:

  • 125 g mascarpone
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru lub do smaku
  • kilka biszkopcików
  • 1 mix owoców w syropie*
  • naturalne kakao
  • około pół szklanki kawy + 2 łyżeczki amaretto (opcjonalnie)

* użyłam mix z puszki Leśne Skarby

Przygotowanie:

W miseczce mieszamy ręczną trzepaczką zimną śmietankę, cukier puder i mascarpone. Masa powinna być gęsta i lekko słodka.

Biszkopciki maczamy w kawie, wykładamy na dno pucharków, następnie układamy warstwę owoców, warstwę kremu mascarpone i posypujemy wszystko kakao. Następnie znów układamy biszkopciki maczane w kawie, owoce, warstwę masy, znów biszkopciki i wszystko oprószamy obficie kakao. Ilość warstw zależy od wielkości pucharków.

Deser można podać od razu, choć najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz