Owocowe tiramisu w pucharkach Witajcie moi drodzy. Lubicie szybkie desery? A tiramisu? Dziś przepis na moją małą wariację na temat tiramisu. Kawowe biszkopciki, masa mascarpone i owoce. Takie owocowe tiramisu to mój mały szybki hit każdego spotkania z przyjaciółmi.
Składniki:
- 125 g mascarpone
- 100 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru lub do smaku
- kilka biszkopcików
- 1 mix owoców w syropie*
- naturalne kakao
- około pół szklanki kawy + 2 łyżeczki amaretto (opcjonalnie)
* użyłam mix z puszki Leśne Skarby
Przygotowanie:
W miseczce mieszamy ręczną trzepaczką zimną śmietankę, cukier puder i mascarpone. Masa powinna być gęsta i lekko słodka.
Biszkopciki maczamy w kawie, wykładamy na dno pucharków, następnie układamy warstwę owoców, warstwę kremu mascarpone i posypujemy wszystko kakao. Następnie znów układamy biszkopciki maczane w kawie, owoce, warstwę masy, znów biszkopciki i wszystko oprószamy obficie kakao. Ilość warstw zależy od wielkości pucharków.
Deser można podać od razu, choć najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.
Smacznego
Uwielbiam takie deserki.
🙂