Dziś zapraszam Was na pyszne kawowe pucharki, czyli szybki deser na mascarpone dla wielbicieli kawowych smaków. Delikatny krem, który aż rozpływa się w ustach. Czasem zamiast filiżanki szybkiej kawy z rana lub do damskich pogaduszek, warto przygotować właśnie taki deser. Zapewniam, że zniknie bardzo szybko 😉 Spróbujcie.
Składniki: (na 2 porcje)
- około 190 g mascarpone
- 1 łyżeczka dobrej kawy – u mnie LAVAZZA CARMENCITA*
- 100 ml wody
- 2 łyżki cukru pudru
- około 10 sztuk słomki ptysiowej
- 3 rurki z białej czekolady
- 2 szczypty ciemnego kakao
* średnio palona mieszanka Arabik i Robusty o intensywnym i głębokim aromacie
Przygotowanie:
Łyżeczkę kawy rozpuszczamy dokładnie w 100 ml wody, studzimy. Do miski przekładamy serek mascarpone, dolewamy naszą kawę i miksujemy krótko do połączenia składników. Następnie dodajemy cukier puder do smaku, znów chwilkę miksujemy, próbujemy.
Na dno każdego wykładamy słomkę ptysiową, którą wcześniej łamiemy/lekko rozkruszamy w dłoniach. Następnie wykładamy naszą masę. Wierach każdego deseru posypujemy pokruszonymi w dłoniach rurkami z białej czekolady (zostawiają po pół rurki do dekoracji) i szczyptą ciemnego kakao.
Deser wkładamy na kilka minut do lodówki w celu schłodzenia.
Smacznego
Najpierw zobaczyłam je na Instagramie i już tam zrobiłaś mi na nie chrapkę 🙂
Doskonałe! Bardzo apetyczne. Na weekendowy deserek jak znalazł.
To mi się podoba. Z chęcią bym się skusiła na taką propozycję 🙂
Pozdrowionka cieplutkie 🙂
Dziękuję 🙂 i polecam spróbować 😉