Uwielbiam szybkie pucharkowe desery i smak amaretto. Dziś zapraszam Was na pyszny deser amaretto (z mascarpone). Do przygotowania deseru użyłam mojego ulubionego syropu barmańskiego Amaretto (bez alkoholu) oraz pysznych ciasteczek francuskich, które namoczyłam w kawie. Deser przygotowuje się w kilka chwil. A potem już można się tylko delektować smakiem. Spróbujcie, polecam.
Składniki:
- 125 g mascarpone
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 3 łyżeczki syropu barmańskiego Amaretto
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 ciasteczka francuskie Brześć
- 1 filiżanka kawy*
- na wierzch deseru: płatki migdałowe i szczypta ciemnego kakao
*u mnie z 1 łyżeczki rozpuszczalnej kawy marcepanowej
Przygotowanie:
Do miseczki przekładamy serem mascarpone, dodajemy jogurt naturalny, syrop barmański Amaretto i cukier puder, całość dokładnie mieszamy do połączenia. Próbujemy.
Zaparzamy małą filiżankę kawy. W miseczce układamy połamane ciasteczka francuskie, zalewamy je gorącą kawą i szybko układamy warstwy deseru (ciasteczka nie mogą za długo leżeć w kawie).
Do pucharka układamy warstwę serka amaretto, kawowe ciasteczka, znów serek, ciasteczka i serek. Całość posypujemy płatkami migdałowymi i szczyptą ciemnego kakao.
Podajemy.
Deser amaretto (z mascarpone) – przepis
Smacznego
Kochana to ja wpadam na taki deserek 🙂
Zapraszam 🙂
O taki deser to coś dla mnie, mniam 🙂
🙂