Tiramisu porzeczkowe

Tiramisu porzeczkowe

Dziś coś wyjątkowego dla kawoszy. Przepis na pyszne porzeczkowe tiramisu. Słodki krem, kawowe biszkopty, a całość przełamana smakiem kwaskowatych porzeczek. Uwielbiam to połączenie. Polecam i Wam. Tiramisu to idealny deser na letnie dni 🙂

Jak zrobić tiramisu porzeczkowe?

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone
  • 120 ml zimnej śmietanki 30%
  • 1 fix do śmietany (dzięki temu krem będzie gęstszy)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • naturalne kakao
  • około 100-110 ml kawy
  • około 30 ml likieru Amaretto (jeśli nie macie można pominąć)
  • podłużne biszkopty
  • czerwone porzeczki

Przygotowanie:

Zaparzamy mocną kawę. Studzimy i dolewamy do niej likier (jeśli nie mamy likieru należy przygotować większą ilość kawy). Mieszamy i odstawiamy na bok.

Do miski przekładamy mascarpone, wlewamy zimną śmietankę, dodajemy cukier puder i fix do śmietanki. Wszystko miksujemy dłuższą chwilę na gęsty krem.

Przygotowujemy dwa duże pucharki. Deser też można zrobić w małych szklaneczkach.

Biszkopty łamiemy na pół, zanurzamy w kawie (krótka chwila) i układamy na dnie pucharków. Na biszkopty wykładamy warstwę kremu. Całość oprószamy kakao.

Teraz układamy czerwone porzeczki. Znów zanurzone w kawie biszkopty, kakao i na koniec resztę kremu.

Całość oprószamy kakao. Wierzch dekorujemy resztą porzeczek i listkami świeżej mięty.

Deser schładzamy w lodówce.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz