Tiramisu porzeczkowe
Dziś coś wyjątkowego dla kawoszy. Przepis na pyszne porzeczkowe tiramisu. Słodki krem, kawowe biszkopty, a całość przełamana smakiem kwaskowatych porzeczek. Uwielbiam to połączenie. Polecam i Wam. Tiramisu to idealny deser na letnie dni 🙂
Jak zrobić tiramisu porzeczkowe?
Składniki:
- 250 g serka mascarpone
- 120 ml zimnej śmietanki 30%
- 1 fix do śmietany (dzięki temu krem będzie gęstszy)
- 3 łyżki cukru pudru
- naturalne kakao
- około 100-110 ml kawy
- około 30 ml likieru Amaretto (jeśli nie macie można pominąć)
- podłużne biszkopty
- czerwone porzeczki
Przygotowanie:
Zaparzamy mocną kawę. Studzimy i dolewamy do niej likier (jeśli nie mamy likieru należy przygotować większą ilość kawy). Mieszamy i odstawiamy na bok.
Do miski przekładamy mascarpone, wlewamy zimną śmietankę, dodajemy cukier puder i fix do śmietanki. Wszystko miksujemy dłuższą chwilę na gęsty krem.
Przygotowujemy dwa duże pucharki. Deser też można zrobić w małych szklaneczkach.
Biszkopty łamiemy na pół, zanurzamy w kawie (krótka chwila) i układamy na dnie pucharków. Na biszkopty wykładamy warstwę kremu. Całość oprószamy kakao.
Teraz układamy czerwone porzeczki. Znów zanurzone w kawie biszkopty, kakao i na koniec resztę kremu.
Całość oprószamy kakao. Wierzch dekorujemy resztą porzeczek i listkami świeżej mięty.
Deser schładzamy w lodówce.
Smacznego
Przepyszne połączenie!
Dziękuję 🙂