Orzechowo ryżowe miseczki z owocowym sosem (z dodatkiem oleju lnianego)

Orzechowo ryżowe miseczki z owocowym sosemDziś zapraszam Was na pyszny przepis, który możecie zjeść w formie śniadania, kolacji, a nawet deseru. Połączenie sycącego i lekkostrawnego ryżu z owocami, dopełnione orzechową chrupkością i zdrowym olejem lnianym od SemCo. Zważywszy na mój stan zdrowia raczej muszę unikać zwykłych tłuszczy. A oleje SemCo tłoczone na zimno nie tylko dodają smaku moim potrawą, ale też mają właściwości lecznicze. Czy wiecie, że Olej Lniany Wielkopolski SemCo, to olej roślinny o najwyższej zawartości kwasów tłuszczowych omega -3  i omega – 6 ca 67%, które znakomicie regulują poziom cholesterolu. Zaledwie łyżka takiego oleju zabezpiecza dzienne potrzeby organizmu w NNKT * Takie orzechowo ryżowe miseczki z owocowym sosem nie są trudne w przygotowaniu, a w smaku są naprawdę pyszne, dlatego zachęcam Was do spróbowania.

Orzechowo ryżowe miseczki z owocowym sosem (z dodatkiem oleju lnianego)

* źródło informacji

Orzechowo ryżowe miseczki z owocowym sosem (z dodatkiem oleju lnianego)
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. (na 2 porcje)
  2. 1 woreczek białego ryżu 100g
  3. 20 g orzechów w karmelu (około 3 łyżki)*
  4. 1 łyżka jogurtu naturalnego
  5. 2 łyżki oleju lnianego wielkopolskiego SemCo
  6. 1/2 szklanki mrożonych jagód
  7. 1/2 szklanki świeżych jeżyn
  8. 3 łyżki jogurtu naturalnego (schłodzonego)
  9. 3 łyżki soku truskawkowego (najlepiej domowego)
  10. do podania: 6 jeżyn i 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
  11. * można również użyć orzechów bez karmelu, lecz wówczas doradzam dosłodzić ryż łyżeczką miodu
Przygotowanie
  1. Orzechy wkładamy do misy blendera i rozdrabniamy.
  2. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.Do przestudzonego ryżu dodajemy rozdrobnione orzechy, wszystko razem mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego i znów mieszamy.
  3. Do misy blendera wsypujemy 1/2 szklanki świeżych jeżyn, 1/2 szklanki mrożonych jagód. Następnie dodajemy 2 łyżki oleju lnianego oraz 3 łyżki soku truskawkowego. Na koniec dodajemy 3 łyżki schłodzonego jogurtu naturalnego. Wszystko razem miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji gęstego musu owocowego.
  4. Na miseczki wykładamy po 1/2 ryżu i połowie musu owocowego. Na wierzch układamy jeżyny, które zdobimy łyżeczką jogurtu naturalnego i odrobiną owocowego musu.
  5. Podajemy od razu.
  6. Smacznego
Notes
  1. Przepis i pomysł własny
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz