Dziś zapraszam Was na pyszny przepis, który możecie zjeść w formie śniadania, kolacji, a nawet deseru. Połączenie sycącego i lekkostrawnego ryżu z owocami, dopełnione orzechową chrupkością i zdrowym olejem lnianym od SemCo. Zważywszy na mój stan zdrowia raczej muszę unikać zwykłych tłuszczy. A oleje SemCo tłoczone na zimno nie tylko dodają smaku moim potrawą, ale też mają właściwości lecznicze. Czy wiecie, że Olej Lniany Wielkopolski SemCo, to olej roślinny o najwyższej zawartości kwasów tłuszczowych omega -3 i omega – 6 ca 67%, które znakomicie regulują poziom cholesterolu. Zaledwie łyżka takiego oleju zabezpiecza dzienne potrzeby organizmu w NNKT * Takie orzechowo ryżowe miseczki z owocowym sosem nie są trudne w przygotowaniu, a w smaku są naprawdę pyszne, dlatego zachęcam Was do spróbowania.


- (na 2 porcje)
- 1 woreczek białego ryżu 100g
- 20 g orzechów w karmelu (około 3 łyżki)*
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju lnianego wielkopolskiego SemCo
- 1/2 szklanki mrożonych jagód
- 1/2 szklanki świeżych jeżyn
- 3 łyżki jogurtu naturalnego (schłodzonego)
- 3 łyżki soku truskawkowego (najlepiej domowego)
- do podania: 6 jeżyn i 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
- * można również użyć orzechów bez karmelu, lecz wówczas doradzam dosłodzić ryż łyżeczką miodu
- Orzechy wkładamy do misy blendera i rozdrabniamy.
- Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.Do przestudzonego ryżu dodajemy rozdrobnione orzechy, wszystko razem mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego i znów mieszamy.
- Do misy blendera wsypujemy 1/2 szklanki świeżych jeżyn, 1/2 szklanki mrożonych jagód. Następnie dodajemy 2 łyżki oleju lnianego oraz 3 łyżki soku truskawkowego. Na koniec dodajemy 3 łyżki schłodzonego jogurtu naturalnego. Wszystko razem miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji gęstego musu owocowego.
- Na miseczki wykładamy po 1/2 ryżu i połowie musu owocowego. Na wierzch układamy jeżyny, które zdobimy łyżeczką jogurtu naturalnego i odrobiną owocowego musu.
- Podajemy od razu.
- Smacznego
- Przepis i pomysł własny