Uwielbiam domowe batoniki. Dziś dzielę się z Wami ekspresowym przepisem na orkiszowo karobowe zdrowe batoniki domowe. Spróbujcie. Możecie je zjeść w ramach zdrowszego deseru lub drugiego śniadania.
Orkiszowo karobowe zdrowe batoniki domowe. W przepisie wykorzystałam płatki orkiszowe Skworcu.
Orkiszowo karobowe zdrowe batoniki domowe
2016-05-04 21:36:17
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- (na około 5 sztuk)
- 1 szklanka płatków orkiszowych Skworcu
- 1 duży banan
- 2 łyżeczki płynnego miodu lipowego
- 1 czubata łyżeczka karobu (opcjonalnie można zamienić na płaską łyżeczkę ciemnego kakao)
- 2 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie
- Do miski wkładamy banana, rozgniatamy go widelcem. Następnie wsypujemy całą szklankę płatków orkiszowych.
- Potem dodajemy miód, karob i pokruszone w dłoniach płatki migdałowe.
- Całość wstępnie mieszamy, po czym lekko zagniatamy ciasto ręką do dokładnego połączenia składników.
- Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wykładamy naszą masę (do około połowy keksówki) na wysokość 0,5 cm wyrównując górkę.
- Batoniki pieczemy 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, na środkowym poziomie.
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/