Uwielbiam naleśniki. Ten prosty placek daje tyle możliwości. Wystarczy podać go z ulubionym nadzieniem, polać owocową polewą i już mamy wyśmienity obiad dla całej rodziny. Naleśniki równie dobrze sprawdzają się również w formie kolacji. Dziś zapraszam Was na naleśniki z nadzieniem serowym polane sosem jagodowym. Jak dla mnie (i moich bliskich), to połączenie smaków jest idealne. Prosto i… aż chce się sięgnąć po kolejną porcję. Spróbujcie.
Naleśniki z nadzieniem serowym polane sosem jagodowym.
Użyłam twarożek kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony Wieluń

Naleśniki z nadzieniem serowym polane sosem jagodowym.
2016-05-17 22:23:33

Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- (na 5 sztuk)
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- 1 jajko
- mała szczypta soli
- 200 g twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony Wieluń
- 1/2 szklanki mrożonych jagód + 5 łyżek wody
- 2 łyżeczki płynnego miodu np. lipowego
- łyżeczka oleju kokosowego do smażenia
Przygotowanie
- Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy mleko, wodę, wbijamy jajko i dodajemy małą szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aby nie było grudek.
- Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju kokosowego wylewamy porcje ciasta. Naleśniki smażymy z obu stron na lekko złoty kolor.
- Do małego garnuszka wsypujemy pół szklanki mrożonych jagód, dodajemy miód i 5 łyżek wody. Całość gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Około 3-4 minuty, aż jagody całkowicie się rozmrożą, a miód rozpuści tworząc pyszny sos.
- Na każdym naleśniku rozsmarowujemy biały ser. Naleśniki zwijamy lub składamy w trójkąty. Każdą porcję polewamy ciepłym sosem jagodowym.
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/