Dziś zapraszam Was na małą słodką rozpustę. Naleśniki z ciasteczkowym kremem. Uwielbiane przez moją rodzinę. Czasem warto odpocząć i delektować się taką słodyczą 😉 A czym jest wspomniany krem ciasteczkowy? To pyszna alternatywa dla kremu czekoladowego i masła orzechowego. Smarowidło wykonane jest z oryginalnych ciastek Lotus Carmelised. Bez wzmacniaczy smaku, bez sztucznych barwników i utwardzanych tłuszczy. Polecam ten krem zarówno do naleśników, jak i pieczywa czy pysznych deserów. Spróbujcie.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- mała szczypta soli
- 2 jajka
- krem ciasteczkowy Lotus – do nabycia w Kuchnie Świata
- cukier puder do oprószenia naleśników
- odrobina oleju
Przygotowanie:
W misce mieszamy dokładnie ręczną trzepaczką mleko, mąkę, wodę gazowaną, odrobinę soli i jajka. Składniki można również zmiksować mikserem.
Naleśniki smażmy z oby stron na odrobinie oleju (ja olejem smaruję patelnię tylko przy pierwszej partii naleśników), na małym płomieniu.
Jeszcze ciepłe naleśniki smarujemy kremem ciasteczkowy (pod wpływem ciepła łatwiej się go rozsmarowuje) i dowolnie składamy.
Naleśniki podajemy oprószone cukrem pudrem.
Smacznego