Makaron z mięsno-warzywnym sosem Prosty, dość szybki i tani pomysł na obiad. Taki obiad niewątpliwie syci i naprawdę dobrze smakuje. Jeśli lubicie mięsne sosy, warzywa i makaron, to prosta propozycja niewątpliwie jest dla Was. Ja w swojej lodówce zawsze mam zapas zarówno świeżych, jak i mrożonych warzyw. Spróbujcie.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 opakowanie mieszanki warzyw na patelnię (u mnie marchew, zielona fasolka, brokuł, grzyby)
- kawałek masła – około 60 g
- przyprawa do kurczaka (najlepiej złocista)
- mała łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- świeżo mielony pieprz do smaku
- odrobina wody do podlania
- łyżeczka mąki ziemniaczanej w małej ilości wody
- 1 mała cebula
- ulubiony makaron – u mnie zwijka Makarony Babuni EkoMak
Przygotowanie:
Drobno pokrojoną cebulę chwilę podsmażamy na odrobinie masła, następnie dodajemy resztę masła i pokrojone piersi z kurczaka. Całość doprawiamy po wierzchu przyprawą do kurczaka i słodką czerwoną papryką. Chwilę smażymy, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy warzywa na patelnię i chwilę smażymy. Po czym całość dusimy pod przykryciem podlewając wodą nieduża ilością wody i doprawiając świeżo mielonym pieprzem.
Na koniec zagęszczamy lekko sos mąką ziemniaczaną rozrobioną w niedużej ilości wody, mieszamy jeszcze chwilę dusimy. Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku.
Tak przygotowany sos podajemy z makaronem (makaron gotujemy wcześniej zgodnie z instrukcją na opakowaniu) i opcjonalnie listkami świeżej bazylii.
Smacznego