Makaron w sosie serowo-pieczarkowym
Pomysł na obiad w kilka minut? Nic prostszego. Dziś mam dla Was przepis na makaron w sosie serowo-pieczarkowym. Pyszny i szybki w przygotowaniu. Idealny na prosty obiad. Spróbujcie.
Jak przygotować makaron w sosie serowo-pieczarkowym?
Składniki:
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 1 pełna łyżka posiekanej natki pietruszki + do podania
- 3 łyżki wiórek grana padano
- 20 g serka topionego – u mnie kremowy ze śmietanką
- do smaku: pół łyżeczki granulowanego czosnku, sól i świeżo mielony pieprz
- makaron – u mnie Swojski Tradycyjny WSTĘGA Makarony Babuni EkoMak
Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją producenta.
Pieczarki kroimy na półplasterki.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy łyżkę oleju i smażymy nasze pieczarki. Doprawiamy je do smaku granulowanym czosnkiem, solą i pieprzem (soli dodajemy niewielką ilość pamiętając, że sery są słone).
Po kilku minutach smażenia, gdy woda z pieczarek znacznie odparuje, zmniejszamy płomień i wlewamy naszą śmietankę. Po chwili dodajemy pietruszkę, mieszamy i chwilę podgrzewamy całość.
Dodajemy ser grana padano, znów mieszamy, podgrzewamy. Na koniec dodajemy nasz topiony serek. Mieszamy aż serek się rozpuści, a sos ładnie zagęści.
Próbujemy sos i doprawiamy do smaku (ja zawsze dodaje dużo pieprzu).
Uwaga! Jeśli sos wyda się nam za gęsty, to można dodać do niego niewielką ilość wody z gotowania makaronu.
Dodajemy nasz makaron i wszystko mieszamy (ilość makaronu dodajemy wg potrzeb, ja dziś dodałam mniej).
Tak przygotowany makaron podajemy od razu. Po wierzchu można posypać go natką pietruszki.
Smacznego
Wpis we współpracy z Makarony Babuni EkoMak