Makaron w sosie serowo-pieczarkowym

Makaron w sosie serowo-pieczarkowym

Pomysł na obiad w kilka minut? Nic prostszego. Dziś mam dla Was przepis na makaron w sosie serowo-pieczarkowym. Pyszny i szybki w przygotowaniu. Idealny na prosty obiad. Spróbujcie.

Jak przygotować makaron w sosie serowo-pieczarkowym?

Składniki:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 pełna łyżka posiekanej natki pietruszki + do podania
  • 3 łyżki wiórek grana padano
  • 20 g serka topionego – u mnie kremowy ze śmietanką
  • do smaku: pół łyżeczki granulowanego czosnku, sól i świeżo mielony pieprz
  • makaron – u mnie Swojski Tradycyjny WSTĘGA Makarony Babuni EkoMak

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją producenta.

Pieczarki kroimy na półplasterki.

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy łyżkę oleju i smażymy nasze pieczarki. Doprawiamy je do smaku granulowanym czosnkiem, solą i pieprzem (soli dodajemy niewielką ilość pamiętając, że sery są słone).

Po kilku minutach smażenia, gdy woda z pieczarek znacznie odparuje, zmniejszamy płomień i wlewamy naszą śmietankę. Po chwili dodajemy pietruszkę, mieszamy i chwilę podgrzewamy całość. 

Dodajemy ser grana padano, znów mieszamy, podgrzewamy. Na koniec dodajemy nasz topiony serek. Mieszamy aż serek się rozpuści, a sos ładnie zagęści.

Próbujemy sos i doprawiamy do smaku (ja zawsze dodaje dużo pieprzu).

Uwaga! Jeśli sos wyda się nam za gęsty, to można dodać do niego niewielką ilość wody z gotowania makaronu.

Dodajemy nasz makaron i wszystko mieszamy (ilość makaronu dodajemy wg potrzeb, ja dziś dodałam mniej).

Tak przygotowany makaron podajemy od razu. Po wierzchu można posypać go natką pietruszki.

Smacznego

Wpis we współpracy z Makarony Babuni EkoMak

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz