Makaron z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowo-serowym
Dziś mam dla Was kolejny prosty przepis na szybki obiad. Makaron z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowo-serowym. Kilka prostych składników, kilka minut przygotowań i obiad gotowy. Makaron to zawsze dobry pomysł na szybki obiad. Zgodzicie się? 🙂
Jak zrobić makaron z kurczakiem i pieczarkami?
Składniki:
- 4 polędwiczki z kurczaka
- 200 g krojonych pieczarek
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- 500 ml śmietanki 18% do sosów i zup
- 2 trójkąty topionego serka o smaku śmietankowym
- olej do podsmażenia składników
- do smaku: przyprawa kebab, świeżo mielony pieprz, sól, szczypta suszonej bazylii, 1-2 szczypty granulowanego czosnku
- pół opakowania makaronu Swojski Tradycyjny Kolanko EkoMak
Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Polędwiczki z kurczaka kroimy na małe kawałki. Obsypujemy je przyprawą do gyrosa i obsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Ściągamy mięso na chwilę z patelni lub przesuwamy na bok i podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę.
Teraz do naszej cebuli i mięsa dodajemy pieczarki. Całość doprawiamy pieprzem i solą. Smażymy co jakiś czas mieszając. Jak pieczarki będą już usmażone zmniejszamy płomień na minimalny, wlewamy śmietankę. Dodajemy przyprawy i posiekaną zieloną pietruszkę. Chwilę gotujemy. Następnie dodajemy 2 trójkąty topionego sera i dalej gotujemy co jakiś czas mieszając aż cały ser się rozpuści. Próbujemy nasz sos i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Na koniec do sosu dodajemy ugotowany makaron, mieszamy wszystko i podajemy.
Jeśli lubicie całość przed podaniem można posypać startym serem o wyrazistym smaku.
Smacznego
/Wpis we współpracy reklamowej z Makarony Babuni Eko-Mak/