Makaron z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowo-serowym

Makaron z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowo-serowym

Dziś mam dla Was kolejny prosty przepis na szybki obiad. Makaron z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowo-serowym. Kilka prostych składników, kilka minut przygotowań i obiad gotowy. Makaron to zawsze dobry pomysł na szybki obiad. Zgodzicie się? 🙂

Jak zrobić makaron z kurczakiem i pieczarkami?

Składniki:

  • 4 polędwiczki z kurczaka
  • 200 g krojonych pieczarek
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 500 ml śmietanki 18% do sosów i zup
  • 2 trójkąty topionego serka o smaku śmietankowym
  • olej do podsmażenia składników
  • do smaku: przyprawa kebab, świeżo mielony pieprz, sól, szczypta suszonej bazylii, 1-2 szczypty granulowanego czosnku
  • pół opakowania makaronu Swojski Tradycyjny Kolanko EkoMak

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Polędwiczki z kurczaka kroimy na małe kawałki. Obsypujemy je przyprawą do gyrosa i obsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Ściągamy mięso na chwilę z patelni lub przesuwamy na bok i podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę.

Teraz do naszej cebuli i mięsa dodajemy pieczarki. Całość doprawiamy pieprzem i solą. Smażymy co jakiś czas mieszając. Jak pieczarki będą już usmażone zmniejszamy płomień na minimalny, wlewamy śmietankę. Dodajemy przyprawy i posiekaną zieloną pietruszkę. Chwilę gotujemy. Następnie dodajemy 2 trójkąty topionego sera i dalej gotujemy co jakiś czas mieszając aż cały ser się rozpuści. Próbujemy nasz sos i ewentualnie doprawiamy do smaku.

Na koniec do sosu dodajemy ugotowany makaron, mieszamy wszystko i podajemy.

Jeśli lubicie całość przed podaniem można posypać startym serem o wyrazistym smaku.

Smacznego

/Wpis we współpracy reklamowej z Makarony Babuni Eko-Mak/

Dodaj komentarz