Szybki makaron w lekkim jogurtowo-koperkowym sosie. Prosty, pyszny, bezmięsny obiad dla zabieganych i wielbicieli makaronu 😉 Bardzo często sięgam po makaron, gdy nie mam czasu na dłuższe stanie w kuchni. Kilka prostych składników, chwila czasu i już możemy cieszyć się pysznym, sycącym daniem. Spróbujcie.
Składniki:
- porcja makaronu – u mnie makaron zwijka z kurkumą Makaron Babuni Eko-Mak
- 4 pieczarki
- 1/2 małej żółtej papryki
- około 2-3 łyżki naturalnego jogurtu
- 1 łyżka posiekanego koperku
- szczypta soli ziołowej
- olej do smażenia
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie przygotowujemy resztę składników.
Na patelni podsmażamy starty na małych oczkach ząbek czosnku, następnie dodajemy pokrojone w półplasterki (wcześniej obrane, bez ogonka) pieczarki. Całość doprawiamy pieprzem i niedużą ilością zwykłej soli. Mieszamy, podsmażamy. Następnie dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i chwilę zostawiamy na małym ogniu. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy jogurt wymieszany z posiekanym koperkiem, szybko mieszamy. Całość doprawiamy jeszcze solą ziołową i pieprzem, mieszamy próbujemy. Podajemy od razu.
Smacznego
Pyszna propozycja!
Dziękuję 🙂