Dziś zapraszam Was na przepis na makaron w warzywno-koperkowym sosie. Pomysł na szybki i pyszny obiad. Dania z makaronu mają to do siebie, że nie tylko sycą, ale też przygotowuje się je naprawdę szybko. Pamiętam, że kiedyś nie przepadałam za koperkiem, ale teraz myślę, że jest doskonałym dodatkiem wzbogacającym smak wielu potraw. Dlatego zawsze staram się mieć w kuchni ten zielony przysmak. Do tego nigdy nie może zabraknąć na moich pułkach makaronu i… nawet jeśli czas mnie goni, to zawsze mogę przygotować szybki i pyszny obiad dla siebie i bliskich. Spróbujcie mojej dzisiejszej propozycji. Mam nadzieję, że makaron w warzywno-koperkowym sosie i Wam zasmakuje.
Do przygotowania mojego obiadu wykorzystałam próbkę makaronu świderki z błonnikiem owsianym Czaniecki.


- 3 duże pieczarki
- 1 marchewka
- 1 mała szalotka
- 1 1/2 łyżki posiekanego koperku
- odrobina oleju do podsmażenia
- 1 szklanka bulionu na włoszczyźnie
- 2 czubate łyżeczki mąki
- 100 g makaronu świderki + woda i odrobina soli do gotowania
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Obieramy pieczarki, marchewkę. Pieczarki kroimy w kostkę, a marchewkę trzemy na tarce na największych oczkach. Szalotkę drobno siekamy.
- Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażamy lekko szalotkę, po czym dodajemy marchewkę i pieczarki. Chwilę smażymy ciągle mieszając (około 4 minuty). Po tym czasie zmniejszamy płomień na minimalny i dolewamy 3/4 szklanki bulionu na włoszczyźnie i dodajemy 1 łyżkę drobno posiekanego koperku. Gotujemy całość, mieszając.
- W pozostałej ilości bulionu rozpuszczamy bardzo dokładnie 2 łyżeczki mąki (mieszamy dokładnie, aby nie było grudek). Tak przygotowany "zagęszczacz" dodajemy do naszego sosu, szybko mieszając. Sos gotujemy jeszcze chwilę, aż do zgęstnienia.
- Na talerz wykładamy makaron, polewamy go dowolnie sosem. Całość obsypujemy 1/2 łyżki posiekanego koperku.
- Podajemy od razu.
- Smacznego