Leniwe kopytka pachnące cynamonem
Dziś mam dla Was przepis na pyszny obiad. Leniwe kopytka pachnące cynamonem. My je uwielbiamy. Proste w przygotowaniu, mocno serowe. Idealne dla małych i dużych łasuchów. Tak przygotowane kopytka na słodko to świetny pomysł na szybki obiad bez mięsa. Polecam 🙂
Jak przygotować leniwe kopytka na słodko?
Składniki:
- 400 g dobrej jakości twarogu – u mnie półtłusty
- 150 g mąki pszennej + do podsypania
- 2 jajka M
- 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią (lub cukier wanilinowy)
Do podania: cukier i cynamon
+ woda do gotowania
Przygotowanie:
Do miski przekładamy cały twaróg, wbijamy jajka i dodajemy łyżkę cukru waniliowego. Całość dokładnie rozdrabniamy widelcem.
Dodajemy mąkę. Mieszamy całość jeszcze chwilę widelcem, po czym wyrabiamy ręką. Masa będzie się lekko lepić.
Matę posypujemy mąką. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy z nich wałek (wałkujemy na mące). Każdy wałek lekko spłaszczamy i kroimy na kopytka.
Nasze kopytka wrzucamy do gotującej się wody. Woda nie powinna mocno bulgotać. Gdy kopytka wypłyną na powierzchnię odczekuję jeszcze chwilę i wyciągamy je łyżką cedzakową.
Podajemy od razu posypane cukrem i cynamonem.
Smacznego