Leniwe kopytka pachnące cynamonem

Leniwe kopytka pachnące cynamonem

Leniwe kopytka pachnące cynamonem

Dziś mam dla Was przepis na pyszny obiad. Leniwe kopytka pachnące cynamonem. My je uwielbiamy. Proste w przygotowaniu, mocno serowe. Idealne dla małych i dużych łasuchów. Tak przygotowane kopytka na słodko to świetny pomysł na szybki obiad bez mięsa. Polecam 🙂

Jak przygotować leniwe kopytka na słodko?

Składniki:

  • 400 g dobrej jakości twarogu – u mnie półtłusty
  • 150 g mąki pszennej + do podsypania
  • 2 jajka M
  • 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią (lub cukier wanilinowy)

Do podania: cukier i cynamon
+ woda do gotowania

Przygotowanie:

Do miski przekładamy cały twaróg, wbijamy jajka i dodajemy łyżkę cukru waniliowego. Całość dokładnie rozdrabniamy widelcem.

Dodajemy mąkę. Mieszamy całość jeszcze chwilę widelcem, po czym wyrabiamy ręką. Masa będzie się lekko lepić.

Matę posypujemy mąką. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy z nich wałek (wałkujemy na mące). Każdy wałek lekko spłaszczamy i kroimy na kopytka.



Nasze kopytka wrzucamy do gotującej się wody. Woda nie powinna mocno bulgotać. Gdy kopytka wypłyną na powierzchnię odczekuję jeszcze chwilę i wyciągamy je łyżką cedzakową.

Podajemy od razu posypane cukrem i cynamonem.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz