Kopytka z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym
Lubicie proste i szybkie obiady? Tuż przed wyjazdem na urlop podałam rodzinie kopytka z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym. Proste i pyszne dania, które zniknęło z talerzy w mgnieniu oka 😉
Jeśli szukacie innych prostych pomysłów na obiad, to polecam Wam również:
Łazanki z młodą i kiszoną kapustą
Składniki:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 6 średnich pieczarek
- przyprawa gyros do oprószenia mięsa
- 0,5 szklanki śmietany 30%
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- mały kawałek pora (biała część)
- porcja domowych kopytek (mam zawsze zamrożonych kilka woreczków ;))
Przygotowanie:
Pieczarki obieramy i kroimy. Chwilę smażymy, lekko doprawiając solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni. Dodajemy niewielką ilość tłuszczu. Wkładamy pokrojone mięso, oprószamy je z wierzchu przyprawą gyros i obsmażamy.
Następnie podlewamy całość niewielką ilością wody i dusimy chwilę pod przykryciem. Zdejmujemy pokrywkę, jeszcze chwilę smażymy.
Dodajemy nasze obsmażone pieczarki, pokrojony drobno por, pietruszkę i dolewamy śmietanę. Mieszamy wszystko i zostawiamy na niewielkim płomieniu aż sos lekko zgęstnieje. Próbujemy, doprawiamy solą i pieprzem.
Po chwili dodajemy ugotowane wcześniej kopytka, wszystko mieszamy. Zdejmujemy z palnika i posypujemy resztą zielonej pietruszki.
Smacznego