Kopytka z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym

Kopytka z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym

Lubicie proste i szybkie obiady? Tuż przed wyjazdem na urlop podałam rodzinie kopytka z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym. Proste i pyszne dania, które zniknęło z talerzy w mgnieniu oka 😉

Jeśli szukacie innych prostych pomysłów na obiad, to polecam Wam również:

Łazanki z młodą i kiszoną kapustą

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 6 średnich pieczarek
  • przyprawa gyros do oprószenia mięsa
  • 0,5 szklanki śmietany 30%
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • mały kawałek pora (biała część)
  • porcja domowych kopytek (mam zawsze zamrożonych kilka woreczków ;))

Przygotowanie:

Pieczarki obieramy i kroimy. Chwilę smażymy, lekko doprawiając solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni. Dodajemy niewielką ilość tłuszczu. Wkładamy pokrojone mięso, oprószamy je z wierzchu przyprawą gyros i obsmażamy.

Następnie podlewamy całość niewielką ilością wody i dusimy chwilę pod przykryciem. Zdejmujemy pokrywkę, jeszcze chwilę smażymy.

Dodajemy nasze obsmażone pieczarki, pokrojony drobno por, pietruszkę i dolewamy śmietanę. Mieszamy wszystko i zostawiamy na niewielkim płomieniu aż sos lekko zgęstnieje. Próbujemy, doprawiamy solą i pieprzem.

Po chwili dodajemy ugotowane wcześniej kopytka, wszystko mieszamy. Zdejmujemy z palnika i posypujemy resztą zielonej pietruszki.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz