Twarogowe kopytka na słodko – tylko 4 składniki!
Kto lubi szybkie obiady? Ja wręcz uwielbiam. Chwila przygotowań i twarogowe kopytka gotowe. Można je podać na wytrawnie lub na słodko. Dziś u mnie wersja na słodko, bo warto czasem osładzać sobie życie, prawda? 😉
Jak przygotować twarogowe kopytka na słodko?
- 400 g twarogu
- 150 g mąki pszennej + do podsypania (u mnie tortowa ToTa)
- 2 jajka M
- około 1 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią + odrobina do podania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Twaróg rozdrabniamy widelcem. Wbijamy jajka, dodajemy mąkę, cukier i całość wstępnie mieszamy, po czym wyrabiamy ręką. Masa będzie się lekko lepić.
Matę posypujemy mąką. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy z nich wałek (wałkujemy na mące). Każdy wałek lekko spłaszczamy i kroimy na kopytka.
Kopytka wrzucamy do gotującej się wody. Woda nie powinna mocno bulgotać. Gdy kopytka wypłyną na powierzchnię odczekuję jeszcze chwilę i wyciągamy je łyżką cedzakową.
Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie posypane niewielką ilością cukru z prawdziwą wanilią, a do maczania pyszny sos z owoców leśnych.
Smacznego