Twarogowe kopytka na słodko – tylko 4 składniki!

Twarogowe kopytka na słodko – tylko 4 składniki!

Kto lubi szybkie obiady? Ja wręcz uwielbiam. Chwila przygotowań i twarogowe kopytka gotowe. Można je podać na wytrawnie lub na słodko. Dziś u mnie wersja na słodko, bo warto czasem osładzać sobie życie, prawda? 😉

Jak przygotować twarogowe kopytka na słodko?



Składniki:

  • 400 g twarogu
  • 150 g mąki pszennej + do podsypania (u mnie tortowa ToTa)
  • 2 jajka M
  • około 1 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią + odrobina do podania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Twaróg rozdrabniamy widelcem. Wbijamy jajka, dodajemy mąkę, cukier i całość wstępnie mieszamy, po czym wyrabiamy ręką. Masa będzie się lekko lepić.

Matę posypujemy mąką. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy z nich wałek (wałkujemy na mące). Każdy wałek lekko spłaszczamy i kroimy na kopytka.

Kopytka wrzucamy do gotującej się wody. Woda nie powinna mocno bulgotać. Gdy kopytka wypłyną na powierzchnię odczekuję jeszcze chwilę i wyciągamy je łyżką cedzakową.

Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie posypane niewielką ilością cukru z prawdziwą wanilią, a do maczania pyszny sos z owoców leśnych.

Smacznego



Wpis we współpracy z ToTa mąka

Dodaj komentarz