Domowe kopytka. To jeden z łatwiejszych i tańszych pomysłów na obiad. Kopytka można przygotować ze świeżo ugotowanych ziemniaków lub wykorzystać te, które zostały nam np. z obiadu lub z przygotowań sałatki. Takie kopytka wspaniale smakują z dowolnym sosem, bułką tartą i tłuszczykiem lub polane tłuszczem i cebulką (tak najczęściej jada mój mąż, ja wolę wersję z sosem). Polecam na obiad. Do tego ulubione surówki np.:
- surówka z czerwonej kapusty
- surówka z kiszonej kapusty
- surówka z pekińskiej kapusty z ogórkiem kiszonym
I obiad gotowy 😀
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków*
- 9 czubatych łyżek mąki pszennej – użyłam mąki luksusowej typ 550 PZZ Białystok
- 1 jajko
- płaska łyżeczka soli
Propozycja podania: ulubiony sos (u mnie jasny, z dnia poprzedniego) lub bułka tarta + masło lub tłuszcz+cebulka
*waga po ugotowaniu, to około 4-5 średnich ziemniaków
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki mielimy lub przepuszczamy przez praskę (jeszcze lekko ciepłe, choć można też użyć ziemniaków pozostawionych z obiadu).
Do miski ze zmielonymi ziemniakami dodajemy resztę składników i dobrze mieszamy całą masę. Staramy się, by nie było grudek.
W dużym garnku gotujemy osoloną wodę.
Obsypujemy blat/stolnicę mąką i rolujemy po ciasto partiami tworząc wałeczki. Ich grubość zależy od naszych upodobań – ja robiłam dziś ciut większe kopytka, spłaszczając na końcu mój wałek i robiąc wzorki tępą częścią noża. Jednak jeśli chcecie małe, zgrabne kopytka, to róbcie wałki około 2 cm grubości i krójcie na 1,5 cm kopytka.
Kopytka ostrożnie (partiami) wrzucamy do gotującej się wody (na nie za dużym płomieniu). Od razu lekko i ostrożnie mieszamy kopytka. Po wypłynięciu kopytek na wierzch należy odczekać około 1 minuty i wyciągać je łyżką cedzakową.
Kopytka można podawać z ulubionym sosem, bułką tartą i masłem lub tłuszczem i cebulką.
Smacznego