Uwielbiam owsianki, aż dziw bierze że kiedyś ich nie jadłam. Dziś zapraszam Was na kolejną pyszną wersję tego pożywnego śniadania. Lekka nocna kokosowa owsianka, to posiłek który przygotujecie bez trudu. A rano wystarczy już tylko zamieszać, opcjonalnie coś dodać i zjeść lub zabrać ze sobą do pracy np. w słoiczku. Moją owsiankę przygotowałam w lżejszej wersji używając mleczka kokosowego light o 9% zawartości tłuszczu (polecam Wam ten produkt, możecie go zakupić tutaj). Owsiankę można wzbogacić dowolnymi dodatkami, ja wykorzystałam owoce liofilizowane, ale możecie oczywiście dodać świeże owoce lub ulubione bakalie. Spróbujcie. Warto przygotować takie śniadanie.
Składniki: (na 1 porcję)
- 3/4 szklanki mleczka kokosowego w puszce light (9% tłuszczu) BIO od Biogo
- 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
- około 3 czubate łyżeczki pokruszonych owoców liofilizowanych*
- 1 i 1/2 łyżki nasion chia
- 3/4 łyżki cukru koksowego (można dać więcej)
- około 2 łyżki mleka (lub więcej)*
*można zamienić na dowolne dodatki np. świeże owoce lub bakalie
**ilość mleka zależy od tego jak gęstą owsiankę lubimy, u mnie mleko 2%
Przygotowanie:
Owsiankę przygotowujemy w miseczce, pucharku, słoiczku (do pracy).
Podgrzewamy lekko (ma być tylko ciepłe) 3/4 szklanki mleka kokosowego. Następnie do naszego mleka dodajemy pokruszone w rękach owoce liofilizowane*, mieszamy. Kolejno wsypujemy płatki owsiane górskie, nasiona chia i cukier kokosowy, całość mieszamy. Wstawiamy całość do lodówki na noc. Rano dodajemy taką ilość mleka, aby gęstość owsianki była dla nas odpowiednia (u mnie około 2 łyżki). Podajemy.
Smacznego
Zapraszam Was do zapoznania się z ofertą eko sklepu internetowego ze zdrową żywnością biogo.pl
Mniam jakie pyszności 🙂
Dziękuję 😀
Wszystko to co lubię 🙂
😀