Kruche ciasteczka pachnące pomarańczą

Kruche ciasteczka pachnące pomarańczą

Kruche ciasteczka pachnące pomarańczą

U mnie już zapachniało świętami. Kruche ciasteczka z pięknymi wzorkami, wesołe piski dzieci, zapach pomarańczy unoszący się z piekarnika … Jak ja to kocham. Polecam i Wam. Przepis na kruche ciasteczka pachnące pomarańczą jest bardzo prosty. Kilka podstawowych składników, duża pomarańcza i … chęć do dobrej zabawy. Używając grawerowane wałki od Legalne Wałki zabawa będzie jeszcze lepsza, a Wasze ciasteczka staną się
wyjątkowe 🙂

Dlaczego warto wybrać grawerowane wałki od Legalne Wałki?

Grawerowane wałki od Legalne Wałki to doskonała jakość, która widać na każdym wypieki. Wałki są wykonane z wyjątkowo trwałego i szlachetnego bukowego drewna. Mają głęboki grawer. Co równie warte podkreślenia – to w 100% produkt polski. Grawerowane wałki mogą ozdobić wasze ciasteczka, pierniczki, a nawet tarty. To też świetny pomysł na prezent. Bogata oferta, różne wzory. Sprawdźcie sami: https://legalnewalki.pl/

Uwaga!

Dzięki uprzejmości firmy mam dla Was kod rabatowy  na zakupy.

Kod rabatowy – SLODKIEOKRUSZKI15

Kod upoważnia do 15% rabatu oraz darmowej wysyłki przy zamówieniu powyżej 200 zł. Kod jest ważny dla pierwszych 100 klientów.


Jak przygotować pomarańczowe ciasteczka ze wzorkiem?

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 150 g cukru pudru
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • odrobina ekstraktu pomarańczowego (opcjonalnie)
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone masło,jajko, cukier puder i ścieramy na tarce skórkę z 1 pomarańczy. Na tym etapie można dodać do ciasteczek odrobinę ekstraktu pomarańczowego (ja dziś pominęłam). Na koniec dodajemy 2 łyżki oleju i wszystko zagniatamy.

Miskę z ciastem wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie odrywamy kawałki ciasta i rozwałkowujemy je zwykłym wałkiem na grubość około 3-4 mm. Teraz posypujemy ciasto lekko mąką i wałkujemy je wałkiem ze wzorkami. Wałek należy mocniej docisnąć, aby wzorki były jeszcze ładniej widoczne.

Wycinamy ciasteczka. Układamy je na płaskim naczyniu i schładzamy jeszcze kilka minut w lodówce.

W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Nasze schłodzone ciasteczka układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasteczka pieczemy do ładnego zarumienienia spodu. Każdy piekarnik piecze inaczej, dlatego warto obserwować nasze ciasteczka. Już po około 5 min można sprawdzać spód ciasteczek.

Ciasteczka można przechowywać w puszce lub słoju, choć u mnie znikają tak szybko, że często pieczemy z dziećmi nowe partie 😉

Smacznego

Rolka we współpracy reklamowej z Legalne Wałki

Print Friendly, PDF & Email

3 comments

Dodaj komentarz