Krajalnica gastronomiczna na miarę Twoich potrzeb – jak dokonać trafnego wyboru?

W wielu przedsiębiorstwach branży spożywczej nie można sobie wyobrazić pracy bez niezastąpionego urządzenia, którym jest krajalnica gastronomiczna. Z powodzeniem można ją wykorzystać w sklepie do krojenia wędlin, jak również w hotelach czy restauracjach, które serwują tak zwaną zimną płytę. Jeśli jesteś przedsiębiorcą lub pasjonatem domowych wyrobów, który szuka odpowiedniej maszyny do krojenia dostosowanej do swoich potrzeb, ten artykuł pomoże Ci dokonać trafnego wyboru.

Jakie są zalety korzystania z krajalnic gastronomicznych?

Krajalnice gastronomiczne są niezwykle praktyczne, a praca z nimi pozwala w szybki i precyzyjny sposób pokroić niemal każdy rodzaj jedzenia. Właśnie dlatego są idealnym rozwiązaniem dla piekarni, sklepów wędliniarskich czy lokali gastronomicznych, a także dla miłośników domowego pieczywa czy swojskich kiełbas. Sprzęt jest specjalnie dostosowany do pracy nad większą ilością artykułów spożywczych, pozwalając na precyzyjne krojenie różnorodnych produktów, co wpływa na estetykę podawanych dań oraz oszczędność czasu, a więc większą efektywność pracy. Istotną cechą urządzenia jest dokładność, z jaką możesz dokonać cięcia, a to za sprawą regulacji grubości krojenia, którą możesz dostosować do swoich preferencji lub wymagań klientów, zwiększając w ten sposób zadowolenie z podawanych produktów.

Jeżeli jesteś właścicielem lokalu gastronomicznego, to doskonale zdajesz sobie sprawę z tego, że sprzęty w kuchni muszą działać na dużych obrotach przez cały dzień, przy zachowaniu najwyższych standardów higieny. Krajalnica gastronomiczna została specjalnie zaprojektowana w taki sposób, aby sprostać tym wymaganiom. Jak wiadomo higiena w kuchni, odgrywa istotną rolę, dlatego producenci dbają o to, aby urządzenia były zgodne z wytycznymi i standardami dotyczącymi bezpieczeństwa kontaktu z żywnością.

Jednym z ważnych atutów korzystania z maszyny do krojenia jest to, że nie potrzeba wkładać w obsługę w zasadzie żadnego wysiłku fizycznego, więc zostaje zminimalizowane ryzyko skaleczenia palców. Natomiast w razie konieczności pokrojenia końcówki wędlin, których przecięcie może przysparzać trudności, krajalnica gastronomiczna jest wyposażona w specjalną płytę podawczą, dzięki której pracownik obsługujący maszynę może bezpiecznie docisnąć resztki i uzyskać pożądany efekt.

Jaki rodzaj krajalnicy wybrać?

Zanim zdecydujesz się na zakup krajalnicy gastronomicznej, zastanów się, do jakich produktów będzie Ci potrzebna i jak często będziesz ją użytkować. Jeżeli posiadasz niewielki lokal i urządzenie, nie jest często używane, a jedynie stanowi dodatek do codziennej pracy, krajalnica gastronomiczna grawitacyjna powinna sprostać Twoim wymaganiom. Ten rodzaj przyrządu do krojenia jest prosty w obsłudze, jednak ze względu na konieczność poruszania stołu roboczego, wymaga stałej obecności osoby do obsługi.

Z kolei krajalnica gastronomiczna półautomatyczna, jak sama nazwa wskazuje, funkcjonuje automatycznie, więc obsługa sklepu czy lokalu musi jedynie kontrolować ilość plastrów, jaka już została skrojona. Na ten typ narzędzia najczęściej decydują się właściciele większych sklepów związanych z przetwórstwem mięsnym.

Natomiast dla najbardziej wymagających użytkowników ceniących sobie czas i wygodę producenci przewidzieli krajalnice automatyczne, które nie potrzebują nikogo do obsługi. Jedyne, co należy zrobić, to ustawić produkt, na przykład ser czy szynkę, na stole roboczym i na panelu cyfrowym ustalić ilość plastrów i prędkość krojenia. Po osiągnięciu żądanej ilości maszyna sama się wyłączy.

Jakie funkcje powinna posiadać dobra krajalnica gastronomiczna?

W nowoczesnych modelach odnajdziesz wiele przydatnych rozwiązań ułatwiających pracę i takich, które dostosowują cięcie do Twoich indywidualnych preferencji. Jedną z ważniejszych funkcji, na którą warto zwrócić uwagę, jest regulacja grubości krojenia, a także blokada chroniąca użytkownika przed przypadkowym włączeniem urządzenia czy zabezpieczenie przed obrotem noża w czasie zdejmowania obudowy.

Inne ciekawe funkcje to specjalne ostrza do różnych typów żywności, które zapewniają optymalne cięcie dla konkretnych produktów. Na przykład, ostrze do wędlin jest inne niż to do chleba, pomidorów czy sera, co pozwala na uzyskanie idealnie cienkich i równych plastrów. Istnieją także modele z odkręcaną prowadnicą, co jest wyjątkowo przydatne w czasie oczyszczania maszyny z resztek pozostałych po krojeniu.

Gdzie kupić najlepsze krajalnice gastronomiczne?

Jak już mogłeś się przekonać, wybór odpowiedniej krajalnicy gastronomicznej wiele wnosi dla efektywnej pracy w szeroko pojętej branży spożywczej. Jeśli szukasz profesjonalnych rozwiązań dla swojego biznesu, lub chcesz w zaciszu domowym cieszyć się równo pokrojonym chlebem czy warzywami i zainteresował Cię jakiś konkretny model, jednak nie umiesz podjąć decyzji, zachęcamy do odwiedzenia sklepu internetowego GastroPuls.pl, gdzie znajdziesz szeroki asortyment krajalnic gastronomicznych. Przekonaj się jak wydajnie i precyzyjnie możesz kroić różnorodne produkty dzięki naszej rekomendacji.

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz