Kotleciki z porem i pietruszką w paprykowym sosie. I o tym, gdzie kupić dobrą patelnię grillową.
Moje rodzina uwielbia najróżniejsze kotlety. Rzadko jest tak, że podaję jakieś kotlety w kółko. Przeważnie zmieniam ich smak wzbogacając je o nowe dodatki lub podając z innym sosem. Ale te dzisiejsze tak posmakowały mojej rodzinie, że na stałe wpisały się w nasze menu 😉 Ze względu na maluchy i jednego członka rodziny, który nie może jeść potraw smażonych na tłuszczu te i inne kotlety przygotowuję na patelni grillowej.
Gdzie kupić dobrą patelnię grillową?
Polecam Wam zajrzeć do sklepu www.kuchennepromocje.pl Tutaj każdy znajdzie coś dla siebie. Pani Krystyna i Pan Marcin dbają nie tylko o to, aby można było u nich znaleźć produkty wysokiej jakości, ale też i o to, by klient poczuł się tu naprawdę dobrze. Miła, profesjonalna obsługa, porady, przystępne ceny i szybka wysyłka produktów sprawiają, że sklep na stałe wpisał się do listy moich ulubionych.
A jaką patelnię warto wybrać? Ja cenię sobie zarówno jakość, jak i wygląd. Uwielbiam produkty, w których nie tylko dobrze się przygotowuje dane potrawy, ale które też cieszą oko i wspaniale pasują do wystroju mojej kuchni. Taka jest niewątpliwie cała seria Ambition Nardic. Ładne wzornictwo, najmodniejsze kolory tego sezonu: stonowany szary, turkusowy, granatowy oraz żółty bogato czerpie ze stylistyki hygge. Poszczególne elementy serii Ambition Nordic można dowolnie ze sobą zestawiać, ponieważ kolorystyka i design filiżanek, talerzy i akcesoriów doskonale się uzupełniają.
Mnie oczywiście na chwilą obecną najbardziej interesowały patelnie grillowe. W ofercie znalazłam, to czego szukałam. Dużą patelnię grillową z serii Ambition Nordic o wymiarach 26 x 26 cm, w kolorze niebieskim.
Patelnia wykonana jest z aluminium. Wewnątrz pokryta wysokiej jakości powłoką Qualum™ Basic Stone Edition. Jest to 2- warstwowa powłoka o bardzo dobrych właściwościach nieprzywierających oraz bardzo dobrej odporności na ścieranie i zarysowania. Patelnia ta jest przystosowana do wszystkich typów kuchenek w tym indukcyjnych. Do patelni dołączona jest filcowa przekładka, która doskonale chroni patelnie podczas przechowywania. Patelnię przetestowałam już na wiele różnych sposobów. Przygotowywałam na niej mięso, warzywa, placuszki, chleb itd. Potrawy się nie przyklejają, przygotowujemy je bez użycia tłuszczu (lub z bardzo małym dodatkiem, wystarczy lekko posmarować patelnię – wszystko zależy od rodzaju dania). Dodatkowym atutem jest fakt, że mycie tej patelni to czysta przyjemność. Czasem wystarczy ją tylko przetrzeć 😉 Polecam!
Jeśli szukacie mniejszej patelni lub wersji z pokrywką itd zajrzycie tutaj: https://www.kuchennepromocje.pl/13-patelnie
A teraz czas na przepis:
Kotleciki z porem i pietruszką w paprykowym sosie
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- około 2 cm pora
- sól i pieprz do smaku
- 1 jajko klasy M
- 4 łyżki bułki tartej
Na sos:
- 800 ml bulionu (drobiowy lub warzywny)
- 7 czubatych łyżeczek łagodnego ajvaru (pasta warzywna z papryki i bakłażana, do nabycia w każdym supermarkecie)
- sól i pieprz do smaku
- około 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + niewielka ilość wody
Przygotowanie:
Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę, pokrojony drobno por, wbijamy 1 jajko, dodajemy bułkę tartą i doprawiamy całość świeżo mielonym pieprzem i solą (doprawiamy jak tradycyjne mielone). Całość zagniatamy ręką. Z masy formujemy mniejsze kotlety.
Każdy grillujemy z obu stron na patelni grillowej.
Odkładamy na talerz.
W rondlu/garnku przygotowujemy sos. Wlewamy nasz bulion, zagotowujemy i dodajemy stopniowo ajvar, mieszając. Pod koniec doprawiamy wszystko do smaku solą i pieprzem. Zmniejszamy gaz i wkładamy nasze kotleciki. Gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Pod koniec zagęszczamy sos. Rozrabiamy w niewielkiej ilości wody mąkę ziemniaczaną (najpierw 1 łyżeczka, potem należy ocenić czy dodać więcej) i wlewamy do naszego sosu, mieszamy delikatnie.
Smacznego