Dziś zapraszam Was na coś pysznego, słodkiego i bardzo szybkiego… Karmelowy pudding ryżowy z karmelizowanym bananem, to dosłownie niebo w ustach 😉 Deser wymyśliłam i przygotowałam dosłownie w kilka chwil. Jak to mówią „potrzeba, matką wynalazków”, tym razem kuchennych 😉 Ten słodki deser poprawia nastrój już od pierwszej łyżeczki. Spróbujcie i Wy. Banana możecie zastąpić np. jabłkiem lub gruszką. Niech każdy wybierze coś co lubi najbardziej.
Składniki: (na 1 porcje)
- 1/3 szklanki płatków ryżowych
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki syropu karmelowego (takiego do kawy)
- 1 mniejszy banan
- 1 łyżka cukru trzcinowego (u mnie od eSłoneczko)
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Do garnuszka z grubszym dnem wsypujemy płatki ryżowe, zalewamy je mlekiem, dodajemy 2 łyżeczki syropu karmelowego i gotujemy całość na małym ogniu, co jakiś czas mieszając (około 2-3 minuty). Po tym czasie zdejmujemy garnuszek z ognia, płatki powinny „wypić” całe mleko. Jeśli pudding będzie za gęsty można dolać odrobinę mleka, wymieszać. Pudding przekładamy do pucharka lub miseczki. Na wierzch wykładamy karmelizowane banany. Sposób przygotowania bananów – Banana kroimy w półplasterki (nie za cienkie). Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła (czubatą), dodajemy łyżkę cukru trzcinowego. Dodajemy nasze banany, ruszając patelnią podsmażamy banany dosłownie kilka chwil, powinny być pokryte karmelem.
Smacznego
Pycha!
😀
Karmelowi nie oprę się w każdej postaci 🙂 Pyszności!
😀