Dziś zapraszam Was na pyszne kakaowe muffinki nadziane jabłko-gruszką. Idealny, szybki deser gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Takie muffinki zawsze się udają i cieszą swoim smakiem. W końcu w prostocie tkwi siła. Mi w przygotowaniach jak zawsze pomagały moje dzieci. Dla nich to wspaniała zabawa. Spróbujcie i Wy.
P.s. Jeśli nie macie jabłko-gruszek (gruszka azjatycka) możecie dodać gruszkę lub jabłko.
Składniki: (na 6-7 sztuk)
- 1 szklanka mąki pszennej – u mnie typ 450 Swoja Mąka*
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanka cukru
- 2 łyżki ciemnego kakao (płaskie) do nabycia w eSłoneczko
- 1 jajko L
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 2 jabłko-gruszki (gruszka azjatycka)
- cukier puder do oprószenia
Uwaga! 5% rabatu na zakupy w sklep.swoja-maka.pl
na hasło: #slodkieokruszki
Przygotowanie:
Obieramy jabłko-gruszki. Kroimy je w większą a la kostkę.
Do jednej miski wsypujemy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, cukier i kakao. Mieszamy łyżką. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: mleko, jajko i olej. Następnie łączymy suche składniki z mokrymi. Krótko mieszamy tylko do połączenia składników. Zbyt długie mieszanie może spowodować, że muffinki będą bardziej zbite, mniej puszyste.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy około pełnej łyżki masy. Następnie porcję pokrojonej jabłko-gruszki. Na wierzch wykładamy około 1/2 łyżki masy.
Muffinki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (na środkowy poziom) i pieczemy około 20-25 minut do tzw. suchego patyczka.
Studzimy, oprószamy cukrem pudrem.
Do przygotowania muffinek użyłam foremek na muffinki od Stella
Smacznego
Wspaniałe muffinki kochana 🙂
Dziękuję 🙂