Uwielbiam pieczarki. Idealnie nadają się do wielu dań. Dziś zapraszam Was francuskie poduszeczki nadziane pieczarkami. Robi się je naprawdę szybko, a smakują wybornie. Takie poduszeczki można zjeść same lub podać do czerwonego barszczu. Mmmm uwielbiam, to połączenie. Spróbujcie.
Francuskie poduszeczki nadziane pieczarkami
Francuskie poduszeczki nadziane pieczarkami
2016-05-01 20:39:55
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- (na 14 sztuk)
- około 450 g pieczarek*
- 1 średnia cebula
- 2/3 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- 2 czubate łyżki sosu czosnkowego Folwark
- sól i pieprz do smaku
- około 2 łyżki tłuszczu do smażenia + do posmarowania poduszeczek**
- 1 płat ciasta francuskiego (! nie mrożonego)
- * waga pieczarek z ogonkami, przed obraniem - około 25 sztuk mniejszych pieczarek
- ** u mnie miks oliwy z oliwek i oleju rzepakowego lub masło
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i siekamy bardzo drobno. Następnie smażymy ją na rozgrzanym tłuszczu. Zmniejszamy płomień na mały.
- Pieczarki pozbawiamy ogonków, obieramy. Ścieramy na tarce na grubych oczkach i dodajemy do podsmażonej cebuli. Dodajemy suszoną bazylię i słodką czerwoną paprykę. Całość smażymy na najmniejszym ogniu, mieszając.
- Przed końcem smażenia dodajemy 2 czubate łyżki sosu czosnkowego, mieszamy całość. Następnie dodajemy sól i pieprz, próbujemy. Mieszając zostawiamy nasz pieczarkowy farsz na patelni (minimalny ogień) przez około 2-3 minuty. Zdejmujemy patelnię z ognia.
- Rozwijamy płat ciasta francuskiego. Dzielimy go na 7 równych pasów, a każdy z pasów na pół. W ten sposób powinniśmy uzyskać 14 prostokątów. Każdy prostokąt zginamy na pół. Do środka nakładamy po 2 łyżeczki pieczarkowego farszu. Całość składamy, boki przygniatamy (wokół) widelcem.
- Wszystkie poduszeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy z wierzchu roztopionym masłem (lub miksem tłuszczu) i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 30 minut. Jeśli wierzch poduszeczki jest niewystarczająco zarumieniony, na 3-4 minuty przed końcem pieczenia obracamy poduszeczki do góry nogami.
- Poduszeczki podajemy ciepłe (lub zimne) z kubkiem czerwonego barszczu lub zestawem ulubionych sosów/keczupem.
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/