Domowe ciasteczka – idealne do wycinania

domowe ciasteczka do wycinania foremkami

Domowe ciasteczka – idealne do wycinania

Jak umilić dzień? Wystarczy upiec z dziećmi domowe ciasteczka. Pyszne, proste w przygotowaniu i te kształty <3 Moje dzieci je uwielbiają 🙂 Przepis jest bardzo prosty. Nic tylko wałkować, wycinać i piec pyszne, kruche ciasteczka.

Gdzie zamówić wyjątkowe foremki do wycinania ciasteczek?

Takie cudowne foremki możecie znaleźć w ofercie Drukowanko Moje dzieci wypatrzyły świnki morskie, wielkanocnego króliczka i wiele innych. Nasze ciasteczka jeszcze nigdy nie były tak urocze 🙂 Aż szkoda jeść 😉

Ciasteczka do wycinania – jak przygotować?

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka klasy M
  • mała szczypta soli
  • niewielka ilość ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, dodajemy posiekane masło, sól, żółtka i ekstrakt waniliowy. Całość zagniatamy, formujemy kule i wkładamy na godzinę do lodówki.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Odrywamy kawałek ciasta (resztę zostawiamy w lodówce). Wałkujemy na podsypanej mąką macie lub stolnicy na grubość około 3-5 mm.

Wcinamy foremkami ulubione kształty. Foremki można zanurzyć przed wycinaniem w mące, wówczas wzory są bardziej wyraźne. U mnie wszystkie ciasteczka wycinały dzieci 😉

Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy do zrumienienia około 7-10 minut. Rada: Doradzam sugerować się wyglądem ciasteczek, bo każdy piekarnik piecze inaczej. Spód i boki ciasteczek powinny być zarumienionego.

Smacznego

/wpis we współpracy z Drukowanko /

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz