Dietetyczne kotleciki tuńczykowe z papryką (na mące kukurydzianej). Dziś zapraszam Was na pyszne i proste w przygotowaniu kotleciki z tuńczyka. Kotleciki są lekkie, bezglutenowe (przygotowane na bazie mąki kukurydzianej). Idealnie smakują same, jako dodatek do warzyw czy lekkich sosów. Zdrowo i pysznie! Osobiście uwielbiam dania na bazie tuńczyka. Dlaczego? Tuńczyk, to źródło pełnowartościowego białka czy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dostarcza witaminy B, A i D, fosfor, żelazo i na dodatek jest fit! Polecam, spróbujcie.
Korzystając z okazji zapraszam zachęcam do udziału w konkursie „Rodzinne gotowanie? To kulinarne wyzwanie”. Szczegóły na stronie www.konkurstunczyk.eu
#MasterTuńczyk
Składniki: (na 5 sztuk)
- 1/2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju słonecznikowym Princes (185 g)
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- około 1/4 czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- 1 małe jajko
- sól i pieprz do smaku
- odrobina oleju do smażenia
Przygotowanie:
Do miseczki przekładamy pół puszki tuńczyka (bez oleju), wbijamy 1 całe jajko, dodajemy przyprawy i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Mieszamy składniki widelcem. Następnie dodajemy mąkę kukurydzianą, dokładnie mieszamy.
Z masy formujemy (ja robię to w dłoniach) małe kotleciki. Smażymy je z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu.
Kotleciki smakują same, jako dodatek do warzyw, lekkich sosów itd.
Smacznego
Świetna i prosta do wykonania propozycja, na pewno skosztuję! A czy tuńczyk princes w sosie własnym też się nada? Staram się ograniczać tłuszcze 😉
Tak, ten też spokojnie się nada 🙂 Polecam 🙂
I jak ten princes? Bo widziałem że cena jest dobra ale wolę najpierw zrobić wywiad przed zakupem 😀
Polecam, bardzo dobry tuńczyk. Nie za drobny.
Ja z kotem też polecamy. Walczymy o każdą puszkę 😀 Serio!
🙂
tuńczyk o tyle fajny że kawałki duże także bez oszukaństwa, przepis na medal rodzinka zachwycona
Bardzo się cieszę, że kotleciki smakowały 🙂