Dziś zapraszam Was na pyszne i uroczo wyglądające czekoladowe babeczki z kremem na bazie mascarpone. Babeczki są nie tylko pyszne i proste w przygotowaniu, ale dzięki wspaniałym ozdobom doskonale sprawdzą się na nie jedno przyjęcie – zwłaszcza dla młodszych domowników. Bo czyż takie słodkie misie nie prezentują się wspaniale na górze białego kremu? 🙂 Moja córeczka była zachwycona i z tym większą ochotą i radością pomagała w przygotowaniach. Takie babeczki możecie też zaserwować św. Mikołajowi. Na pewno będzie zachwycony i przyniesie duży prezent 😉
A gdzie możecie nabyć takie wspaniałe ozdoby? Polecam Wam zapoznać się z ofertą Jumazoma, gdzie oprócz wspaniałych ozdób znajdziecie również pomysły na prezent dla swoich pociech 🙂
Składniki: (na 6 babeczek)
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej od Swoja Mąka*
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 2 pełne łyżki ciemnego kakao
- 1/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1 jajko M
- 1/2 szklanki mleka
*Pamiętajcie o rabacie! 5% rabatu na zakupy w sklep.swoja-maka.pl na hasło: #slodkieokruszki
Na krem:
- 250 g mascarpone
- 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 ml zimnej śmietanki 30%
Dodatkowo:
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę pszenną tortową z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier trzcinowy i ciemne kakao. Mieszamy składniki łyżką. W drugiej misce mieszamy mleko, jajko i rozpuszczony olej kokosowy. Następnie łączymy obie miski, mieszamy tylko do połączenia składników.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy łyżką masę (do około 3/4 wysokości). Babeczki pieczemy na środkowym poziomie w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół). Czas pieczenia zależny od piekarnika – około 25 minut do tzw. suchego patyczka. Babeczki odstawiamy do przestudzenia.
Przygotowujemy krem: W misce mieszamy (używam ręcznej trzepaczki, ale można użyć miksera na najmniejszych obrotach) mascarpone, śmietankę 30%, cukier puder i sok z cytryny. Gładkim kremem dekorujemy dowolnie przestudzone babeczki – mi pomagała córeczka 🙂 Następnie w krem wkładamy ozdoby. U nas urocze cukrowe niedźwiadki z sercem i jadalne cukrowe kwiatki.
Smacznego
Wyglądają przepięknie 🙂 Aż żal jeść 🙂
Dziękuję 😀
Piękne i pyszne babeczki <3
Dziękuję i polecam 😀
Wyglądają rewelacyjnie! Jakiego oleju kokosowego używasz? Masz jakiegoś ulubionego producenta?
Dziękuję 🙂