Cytrynowa babka na samych białkach

Cytrynowa babka na białkach

Cytrynowa babka na samych białkach

Cytrynowa babka na samych białkach to świetny dodatek do kawy lub herbaty. Prosta w przygotowaniu, słodka, po prostu pyszna. Ja swoje ciasto oprószyłam tylko cukrem pudrem, ale śmiało możecie je polać lukrem lub czekoladową polewą. Spróbujcie. Taka babka na białkach to świetny pomysł na deser.

Cytrynowa babka na białkach – jak zrobić?


Składniki:

  • 8 białek średnich jaj (około 3/4 szklanki) / u mnie płynne białko /
  • sok z połowy większej cytryny (50 ml)
  • opcjonalnie skórka starta z cytryny (ja dziś pominęłam)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • pół szklanki mleka
  • cukier puder do oprószenia ciasta

*szkl ma 250 ml

Przygotowanie:

Białka miksujemy dokładnie z cukrem. Powinna powstać biała gęsta masa.

Dolewamy olej, krótko miksujemy.

Następnie wlewamy mleko, dodajemy ekstrakt waniliowy, znów miksujemy.

Teraz wlewamy nasz sok z cytryny i opcjonalnie dodajemy startą skórkę z cytryny, krótko miksujemy.

Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia.

Ciasto wylewamy do formy ((u mnie z kominem 240 mm, ale może być też np. tortownica 24 lub keksówka). Formę należy wcześniej wysmarować tłuszczem i obsypać np. mąką.

Ciasto pieczemy około 45 min w piekarniku nagrzanym do 180 st (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).  Uwaga: Ciasto pieczemy na przedostatnim poziomie piekarnika. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego sprawdzamy ciasto patyczkiem.

Przed podaniem babkę oprószamy cukrem pudrem. Babkę można też śmiało podać z czekoladową polewą lub lukrem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

    • Magdalena says:

      Przyznam szczerze, że nie próbowałam jej robić w innej wersji niż wersja cytrynowa lub pomarańczowa. Oczywiście może pani spróbować, ale nie wiem jak wyjdzie.

Dodaj komentarz