Ciasteczka z kropelkami czekolady
Lubicie domowe ciasteczka? Dziś polecam Wam pyszne, kruche, rozpływające się w ustach ciasteczka z kropelkami czekolady. Moja rodzina je uwielbia. Te robiłam wraz z moimi dziećmi. Uwielbiają lepić ciasteczka 🙂 To pomysł na fajną zabawę i pyszny deser. Polecamy 🙂
Jak zrobić domowe ciasteczka z czekoladą?
- 250 g mąki pszennej
- 250 g masła (wcześniej wyjętego z lodówki)
- 2 opakowania budyniu waniliowego (2 x 40 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g cukru pudru
- 2 pełne łyżki kropelek czekolady
Przygotowanie:
Do miski przekładamy posiekane drobno masło, dodajemy cukier puder, budyń, mąkę, kropelki czekolady i proszek do pieczenia.
Całość zagniatamy ręką tak długo ręką aż z masy da się stworzyć kulę.
Rada: Dla ułatwienia pracy masło można wcześniej zmiksować z cukrem pudrem, potem dodać resztę składników (bez czekolady), krótko zmiksować i dopiero dodać kropelki i zagnieść całość ręką.
Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Z masy formujemy w dłoniach kuleczki (ciut większe niż orzech włoski), spłaszczamy i układamy w na blaszce. Należy pamiętać, by zachować odstępu bo ciasteczka rosną podczas pieczenia.
Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) do zarumienienia spodu. U mnie około 15-17 min. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i grubości naszych ciasteczek. Ciasteczka należy obserwować. Pamiętajcie, że te ciasteczka z wierzchu wychodzą blade. Najlepiej po około 10-12 min sprawdzać czy spód ciasteczek zaczął się rumienić.
Ciasteczka ściągamy z blaszki dopiero gdy wystygną, wcześniej są zbyt kruche.
Smacznego