Ciasteczka z kropelkami czekolady

Ciasteczka z kropelkami czekolady

Lubicie domowe ciasteczka? Dziś polecam Wam pyszne, kruche, rozpływające się w ustach ciasteczka z kropelkami czekolady. Moja rodzina je uwielbia. Te robiłam wraz z moimi dziećmi. Uwielbiają lepić ciasteczka 🙂 To pomysł na fajną zabawę i pyszny deser. Polecamy 🙂

Jak zrobić domowe ciasteczka z czekoladą?



Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g masła (wcześniej wyjętego z lodówki)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (2 x 40 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g cukru pudru
  • 2 pełne łyżki kropelek czekolady

Przygotowanie:

Do miski przekładamy posiekane drobno masło, dodajemy cukier puder, budyń, mąkę, kropelki czekolady i proszek do pieczenia.

Całość zagniatamy ręką tak długo ręką aż z masy da się stworzyć kulę.

Rada: Dla ułatwienia pracy masło można wcześniej zmiksować z cukrem pudrem, potem dodać resztę składników (bez czekolady), krótko zmiksować i dopiero dodać kropelki i zagnieść całość ręką.

Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.

Z masy formujemy w dłoniach kuleczki (ciut większe niż orzech włoski), spłaszczamy i układamy w na blaszce. Należy pamiętać, by zachować odstępu bo ciasteczka rosną podczas pieczenia.

Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku  (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) do zarumienienia spodu. U mnie około 15-17 min. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i grubości naszych ciasteczek. Ciasteczka należy obserwować. Pamiętajcie, że te ciasteczka z wierzchu wychodzą blade. Najlepiej po około 10-12 min sprawdzać czy spód ciasteczek zaczął się rumienić.

Ciasteczka ściągamy z blaszki dopiero gdy wystygną, wcześniej są zbyt kruche.

Smacznego

Domowe ciasteczka z czekoladąDomowe ciasteczka z czekoladą

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz