Ciasteczka z kaszy manny z marmoladą

Ciasteczka z kaszy manny z marmoladą Dziś zapraszam Was na pyszne ciasteczka na bazie kaszy manny. Proste w przygotowaniu z dodatkiem ulubionej marmolady. Takie ciastka znikają u mnie w mgnieniu oka. Moja rodzina, w szczególności maluchy, je uwielbiają. A i ja sama jakoś nigdy nie mogę się nim oprzeć. W przepisie na ciasteczka używamy sypkiej kaszy manny, nie gotujemy jej. Kilka składników, chwila mieszania i już można lepić ciasteczka. Smak wspaniale wzbogaca marmolada (u mnie wieloowocowa, ale możecie użyć dowolnej). Spróbujcie, polecam.

Polecam Wam również placuszki z kaszy manny i płatków owsianych (przepis znajdzie tutaj).

Składniki: (na około 20 szt)

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki kaszy manny – u mnie z PZZ Białystok
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 70 g masła
  • 2 jajka klasy M
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ulubiona marmolada – u mnie wieloowocowa
  • cukier puder do oprószenia ciasteczek

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (grzania góra-dół, bez termoobiegu).

Do miski wsypujemy mąkę pszenną, kasze, dodajemy oba rodzaje cukru, posiekane na kawałki masło, proszek do pieczenia i wbijamy 2 jajka. Zagniatamy szybko i dokładnie ciasto. Ciasto będzie się lekko lepić.

Odrywamy kawałki ciasta i w dłoniach formujemy kulki ciut większe od orzecha włoskiego. Każdą lekko spłaszczamy i robimy wgłębienie za pomocą  palca. Układamy w odstępach na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. We wgłębienia nakładamy marmoladę.

Blachę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do ładnego zarumienia (spód ciasteczek będzie złoto-brązowy) około 12-15 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, obserwujemy ciasteczka.

Po przestudzeniu ciasteczka oprószamy cukrem pudrem i zdejmujemy z blachy.

Smacznego

8 comments

Dodaj komentarz