Chleb z Porąbki i ser Labneh – przepis na pyszne śniadanie

Chleb z Porąbki i ser Labneh – przepis na pyszne śniadanie

Szukacie pomysłu na pyszne śniadanie? Polecam Wam chleb domowy z Porąbki i ser Labneh. Połączenie idealne. Prosty w przygotowaniu chleb z ziarnami i delikatny domowy ser z jogurtów greckich. Do tego ulubione warzywa… Tak mogłabym zaczynać każdy dzień.

Chleb z Porąbki – co to takiego?

Chleb domowy z Porąbki, to idealne rozwiązanie dla każdego kto kocha domowy chleb, ale nie ma czasu czy ochoty na jego przygotowanie od podstaw. Chleb z Porąbki, to nic innego jak mieszanka do samodzielnego wykonania zdrowego chleba w domu. Świetnie skomponowana. W składzie znajdziecie m.in.: mąkę razową, mąkę pszenną, otręby owsiane, siemię lniane, słonecznik, pestki dyni.

Przygotowanie domowego chleba jeszcze nigdy nie było tak proste. Tu wszystko mamy pod ręką. Foremka, gotowa mieszanka w woreczku. Od siebie musimy tylko dodać odrobinę oleju, ciepłej wody i kilka machnięć łyżką.

Jak przygotować chleb domowy z Porąbki?

Przygotowanie:

Mieszankę do wypieku chleba przesypujemy do miski. Dodajemy olej i wlewamy ciepłą wodę. Mieszamy składniki.

Masę przekładamy do wysmarowanej olejem foremki. Foremkę z masa przykrywamy ściereczką i odstawiamy całość na 30 minut.

Foremkę z masą wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 40 minut.

Gotowe! Prawda, że szybko i prosto?

A jak przygotować ser Labneh, czyli nic innego jak prosty i pyszny ser z jogurtów greckich? Jego przygotowanie jest równie proste. Robię taki ser od lat. Można wykonać ser bez dodatków lub wzbogacić go o ulubione zioła. W każdej postaci wychodzi równie pyszny. Spróbujcie.

Składniki na ser Labneh – ser z jogurtów greckich:

  • 800 g jogurtów greckich
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • opcjonalnie 1 łyżka ulubionych ziół

Dodatkowo: sito, chusta serowarska lub gaza, a nawet pielucha tetrowa

Przygotowanie:

Jogurt mieszamy z solą i ziołami (jeśli wybieramy taką wersję).

Średniej wielkości sito układamy na misce lub garnku. Sito wykładamy chustą serowarską lub podwójnie złożoną gazą czy też pieluchą tetrową (w zależności od tego co posiadamy). Nakładamy nasz jogurt, zostawiamy na chwilę. Po czy związujemy końce naszej chusty gumką.

Miskę z sitem wkładamy do lodówki na noc. W misce powinna zebrać się serwatka. Ser po wyjęciu z chusty nadaje się od razu do jedzenia.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

9 comments

Pozostaw odpowiedź Gotuj i piecz z Joanną Anuluj pisanie odpowiedzi