Barszcz czerwony z pierogami

Barszcz czerwony z pierogami. Dziś zapraszam Was na pyszny barszcz czerwony z domowymi pierożkami. U mnie dziś pierogi z kapustą i grzybami, ale będą tu też pasować te z mięsem lub paszteciki. Do barszczu dodałam pyszny w 100% naturalny sok z buraka z cytryną Fruti. Dlaczego? Bo wzbogaca smak, a dodatek cytryny utrzymuje ładny kolor. Przyznam Wam szczerze, że ten sok popijamy u mnie w domu również od tak. Sok z buraka ma przede wszystkim właściwości:

  • podnoszące odporność organizmu,
  • oczyszczające,
  • poprawiające krążenie krwi.

Dlatego warto taki sok wprowadzić do swojej diety. Polecam Wam ten i inne produkty Fruti.O sokach Fruti (100% natury i smak) i energy drink Yabu wspominałam Wam już nie raz na moim Instagramie (Instastory) oraz na innych fanpagach. Polecam Wam te produkty! Naprawdę warto.

Składniki:

  • 40 g suszonych grzybów
  • 2 szklanki wody
  • 4 średnie buraki (pieczone lub gotowane)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 litry wywaru warzywnego (u mnie z: 2 marchewki, cebula (opalona na gazie), 1-2 pietruszki, por, kawałek selera), można też wykorzystać 2 litry rosołu
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka suszonej zielonej pietruszki
  • świeżo mielony czarny pieprz i sól
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 butelka soku z buraka z cytryną FRUTI

Przepis na pierogi z kapustą i grzybami do barszczu znajdziecie tutaj. Barszcz można też podać np. z pasztecikami.

Przygotowanie:

Grzyby płuczemy na sitku, następnie przekładamy do miski i zalewamy 2 szklankami wody, zostawiamy tak na całą noc (można krócej, minimum na 2-3 godziny). Po tym czasie grzyby gotujemy około 20 minut w wodzie, w której się moczyły.

Ostudzone upieczone lub ugotowane buraki obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach lub kroimy na małe kawałki.

Do wywaru z warzyw dodajemy liście laurowe, 2 obrane ząbki czosnku, majeranek i całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Gotujemy kilkanaście minut. Następnie zmniejszamy gaz (mały płomień) i po chwili dodajemy nasze buraki. Gotujemy na małym ogniu jeszcze z 4 minuty. Pod koniec gotowania dolewamy sok z buraka z cytryną, mieszamy chwilę zostawiamy. Pod koniec próbujemy i opcjonalnie doprawiamy. Całość przecedzamy i łączmy z wywarem z grzybów.

Tak przygotowany czerwony barszcz podajemy z pierogami (u mnie dziś z kapustą i grzybami).

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz