Barszcz biały na zakwasie

Barszcz biały na zakwasie Barszcz biały w wielu domach gości wyłącznie na wielkanocnym stole. My jednak lubimy go jeść przez okrągły rok. No może mniej w upalne letnie dni 😉 Zapewne co dom, to ciut inny przepis. Ja najczęściej przygotowuję barszcz biały na domowym zakwasie i podaję go z kawałkami białej kiełbasy i jajkami. Często też po prostu dodaję plasterki jajek do zupy na samym końcu gotowania. Dlaczego? A to dla tego, że taką wersję bardzo lubi moja rodzina. Ale sposób podania pozostawiam już Wam. Taki biały barszcz można też podać z ziemniakami. Spróbujcie.

Składniki:

  • 1,5 litra wody
  • 150 g wędzonego boczku
  • około 800 ml zakwasu pszennego (polecam domowy, ale można użyć kupny w butelce)
  • włoszczyzna: 2 marchewki, 1-2 pietruszki, kawałek pora (biała część), kawałek selera
  • 6-7 białych kiełbasek Maestro Henryk Kania (w tradycyjnej wersji wykorzystuje pęto surowej kiełbasy)
  • 2-3 suszone grzybki
  • przyprawy: majeranek, pieprz, sól
  • 1 łyżki tartego chrzanu lub 1 ząbek czosnku
  • 80 ml śmietany
  • do podania: ugotowane na twardo jajka i opcjonalnie świeże zioła

Przygotowanie:

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku o grubszym dnie. Następnie dodajemy umyte i pokrojone warzywa, suszone grzybki i białą kiełbasę. Zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem około 40 minut. Po tym czasie odcedzamy nasz wywar. Kiełbasę odkładamy na bok, a warzywa można wykorzystać w innym daniu.

Do odcedzonego wywaru dodajemy pszenny zakwas. Zakwas powinien być dobrze wymieszany. Doprawiamy całość majerankiem, solą i pieprzem. Przyprawy dodajemy stopniowo i próbujemy, wszystko zależy od indywidualnego gustu i użytego zakwasu. Jeśli zupa po podaniu zakwasu wyjdzie zbyt delikatna można dodać łyżkę chrzanu (ja zamiennie też dodaję przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku).

Gotujemy barszcz kilka minut, cały czas mieszając (powinien zgęstnieć). Na koniec dodajemy śmietankę (najpierw odlej trochę zupy do kubka i dodaj do tego śmietankę, dobrze wymieszaj i dopiero dodaj do zupy).

Tak przygotowany barszcz podajemy z kawałkami białej kiełbasy i ugotowanymi na twardo jajkami. Można też go podać z ziemniakami, dodać plasterki marchewki itd.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Pozostaw odpowiedź Wiktoria Anuluj pisanie odpowiedzi