Babka z makiem

Babka z makiem, czyli szybki przepis na świąteczne ciasto

Lubicie ciasta z makiem? Ja uwielbiam. Choć przyznam szczerze, że kiedyś było inaczej. Jednak teraz, tak jak moja mama, kocham makowce i szybkie ucierane ciasta z makiem. Dziś mam dla Was przepis na pyszną babkę z makiem. To niezawodne ciasto na każdą okazję. Jednak najczęściej przygotowuje je na Święta Bożego Narodzenia lub Wielkonoc. Pyszna, prosta w przygotowaniu makowa babka uda się każdemu. Wystarczy tak naprawdę dobrze zmiksować składniki.

U mnie ta babka była kolejnym testem mojego nowego mojego nowego pomocnika kuchennego – Mikser Zelmotor 451.5. Osoby śledzące mojego Instagrama na pewno już widziały moje relacje opisujące pokrótce ten mikser. Dlaczego jest taki fajny? Mikser Zelmotor 451.5, to mocny mikser ręczny z pięciostopniową skalą prędkości pracy oraz wysoką maksymalną mocą silnika (550 W). Do tego cichy w pracy, nawet na funkcji turbo. W zestawie mam: mieszadła, nasadkę przecierającą, trzepaki, kubek o poj. 900 ml i nasadka blendująca (super dodatek, przydatny).

Dlaczego mikser marki Zelmotor?

Zelmotor przez wielu kojarzony jest wyłącznie jako podwykonawca i producent silników elektrycznych na zamówienie. Ale Zelmotor, to także samodzielny producent małego AGD.  Na Podkarpaciu powstają maszynki do mielenia, krajalnice, miksery, suszarki spożywcze. A oferta stale się poszerza. Warto sięgać po polskie produkty. Polskie i naprawdę dobre małe sprzęty AGD produkuje właśnie Zelmotor.

Jak przygotować babkę z makiem?

Babka z makiem, to wyjątkowo proste i szybkie ciasto. Do jej przygotowania wystarczą podstawowe składniki, które na pewno znajdziecie w swojej kuchni i niebieski mak. Maku nie mielimy. Dodajemy suchy mak do pozostałych składników, miksujemy i gotowe. Pyszna i szybka babka z makiem, to moje niezawodne ciasto na święta. Spróbujcie i Wy.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka niebieskiego maku (sypkiego)
  • 4 jajka klasy M
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 szklanka cukru (u mnie trzcinowy, ale można dać zwykły)
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1/3 szklanki mleka
  • ulubiony aromat – u mnie pomarańczowy
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej
  • cukier puder lub lukier do ozdoby

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Masło miksujemy dokładnie z cukrem i jajkami (jajka dodajemy jedno po drugim miksując).

Następnie dodajemy stopniowo obie mąki z proszkiem do pieczenia, krótko miksujemy.

Dolewamy mleko, wsypujemy mak, dodajemy sok z cytryny i aromat. Dokładnie miksujemy składniki.

Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową, krótko miksujemy i przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną foremki. U mnie forma z kominkiem (26 cm 10”), ale może być np. standardowa tortownica 26 cm lub duża keksówka.

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do tzw. suchego patyczka wbitego w ciasto. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, u mnie około 55 minut.

Po wystudzeniu babkę oprószamy cukrem pudrem lub lukrujemy.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz