Jeśli lubicie twaróg zapraszam Was na pyszne kakaowe placki z jego dodatkiem. Tak przygotowane placki są puszyste i naprawdę syte. Idealnie nadają się na śniadanie, kolację lub słodki obiad. Osobiście polecam podać je z dodatkiem banana, ale sprawdzą się również inne dodatki. Spróbujcie.
Kakaowe placki na bazie twarogu
2016-05-03 23:11:31
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- (na 2 osoby)
- 125 g chudego twarogu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- szczypta sody
- 1 czubata łyżeczka kakao (ciemnego do wypieków)
- 1 łyżeczka miodu lipowego
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka klasy M
- 7 łyżek mąki pszennej
- odrobina oleju do smażenia
- 2 małe słodkie banany
Przygotowanie
- W misce dokładnie rozdrabniamy widelcem twaróg. Następnie dolewamy mleko z miodem, dokładnie mieszamy.
- Wbijamy dwa całe jajka, znów dokładnie mieszamy. Po czym łyżka po łyżce dodajemy mąkę, mieszając. Na koniec dodajemy szczyptę sody, kakao oraz łyżkę dobrego oleju rzepakowego, całość dokładnie mieszamy. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Małą patelnię delikatnie smarujemy olejem, rozgrzewamy po czym zmniejszamy płomień na mały i wlewamy połowę masy.
- Placek smażymy do momentu pojawienia się bąbli, po czy ostrożnie przewracamy go na drugą stronę. Podobnie postępujemy z drugą porcją ciasta.
- Placki podajemy z pociętymi bananami. Wierzch oprószamy cukrem puder.
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/