Wrapy z tortilli z serem i grillowanym kurczakiem
Dziś naszła mnie ochota na… Wrapy z tortilli z serem i grillowanym kurczakiem. Tak proste w przygotowaniu i tak pyszne. Ja uwielbiam 🙂 A Wy? Takie wrapy z tortilli można zjeść na śniadanie, obiad lub kolację. Można je też śmiało zabrać ze sobą do pracy.
Składniki:
- 1 placek tortilli
- pół pojedynczej piersi kurczaka lub 2 polędwiczki
- około 1/4 czerwonej papryki
- kawałek sera – u mnie 1 mały górski ser wędzony Zbójnicek
- garść miksu sałat
- mała garść rukoli
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka gęstego jogurtu
- do smaku: przyprawa do gyrosa (polecam Skworcu), sól, czarny mielony pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy na małe kawałki, oprószamy przyprawą do gyrosa, odrobiną pieprzu i soli. Polewamy delikatnie olejem lub oliwą. Wszystko mieszamy tak, by przyprawy pokryły każdy kawałek kurczaka. Grillujemy na patelni
z obu stron.
Paprykę kroimy w kosteczkę. Przekładamy do miski, dodajemy starty na dużych oczkach ser, mieszankę sałat, rukolę, majonez, jogurt i doprawiamy wszystko solą i świeżo mielonym pieprzem. Mieszamy składniki w misce. Na koniec dodajemy naszego kurczaka, mieszamy i wszystko wykładamy na tortille. Składamy lekko brzegi i ostrożnie wszystko zwijamy (podobnie jak krokiety). Uwaga! Z tej porcji można przygotować jedną dużą, mocno nadzianą tortille lub dwie chudsze.
Grillujemy z obu stron na patelni. Kroimy na pół i podajemy.
Smacznego
Wpis we współpracy ze Skworcu