Jaki miód na co – poznaj właściwości miodów

Miody, jako niezwykle produkty wytwarzane przez pszczoły, są doceniane przez ludzi od tysięcy lat, za wyjątkowe walory smakowe. Stały się one znakomitym dodatkiem do różnych dań, potraw, także i napojów. Miód również znakomicie odnajduje się w kosmetologii, gdzie wykorzystywany jest między innymi w produkcji kosmetyków. Zawdzięcza to swoim niezwykłym właściwościom zdrowotnym i antybakteryjnym. Z tego powodu też chętnie jest stosowany przy przeróżnych problemach ze zdrowiem naszego organizmu. Jaki miód, na co sprawdzi się najlepiej? Odpowiedzi na to pytanie znajdziesz w dalszej części artykułu.

jaki miód na co

Jaki miód jest najzdrowszy?

Podstawowym podziałem miodów jest rozróżnienie go ze względu na to, z czego jest wytwarzany. Tak możemy wyróżnić:

  • Miód nektarowy – wytwarzany z nektaru roślin.
  • Miód spadziowy – wytwarzany ze spadzi iglastej lub liściastej.
  • Miód nektarowo – spadziowy – wytwarzany częściowo ze spadzi, a częściowo z nektaru roślin.

W przypadku miodów nektarowych najczęściej te pozyskiwane są z jednej rośliny (np. miód malinowy, miód faceliowy, miód nawłociowy), lecz także można spotkać się z miodami wielokwiatowymi.

Każdy z naturalnych miodów zagwarantuje nam solidną dawkę zdrowia. Jednak poszczególne rodzaje miodów, będą przynosić odpowiednie korzyści dla naszego zdrowia. Gdy masz zamiar zdecydować się na taki zakup, to sięgnij po najlepszy miód dla Twojego organizmu!

Miód lipowy

Pozyskiwany jest z kwiatów lipy. Jego barwa jest lekko bursztynowa lub jasnożółta. Miód lipowy jest bardzo słodkim miodem z lekko ostrym posmakiem. Jest on uznawany za jeden z bardziej cennych miodów nektarowych, ze względu na trudności produkcyjne (rzadko można spotkać większe skupiska drzew lipy, z których pozyskiwany jest pyłek do tworzenia tego miodu), a zarazem za powszechnie uznawany świetny smak. Jest to jeden z najzdrowszych miodów.

Zastosowanie miodu lipowego:

  • pomocny przy leczeniu grypy i przeziębienia,
  • poprawia odporność organizmu,
  • polecany przy chorobach dróg moczowych i nerwicach,
  • miód lipowy sprawdza się jako świetny naturalny antybiotyk,
  • obniża gorączkę, ma działanie wykrztuśne, także ten miód działa uspokajająco.

Miód wielokwiatowy

Miód wielokwiatowy jest jednym z popularniejszych miodów w Polsce. Jego smak, barwa, a także i właściwości zdrowotne będą zależne od tego z jakich gatunków drzew, krzewów, kwiatów, z jakich pozyskany został nektar. Ważnym czynnikiem jest miejsce występowania pasieki, a także termin zbiorów. Jakie zatem właściwości posiada miód wielokwiatowy?

  • skuteczny przy leczeniu przeziębienia i grypy,
  • wzmacnia układ odpornościowy,
  • wspomaga mięsień sercowy i pracę układu krwionośnego,
  • dobrze wpływa na pracę wątroby.

Miód akacjowy

Czym charakteryzuje się miód akacjowy? Jest to kolejny miód nektarowy, tym razem produkowany z kwiatów robinii akacjowej. Ma charakterystyczny smak, jest łagodny i posiada jasny, słomkowy kolor. Dlaczego warto po niego sięgać? Poznaj właściwości prozdrowotne miodu akacjowego:

  • jest polecany na trawienie, a także ochrania żołądek i jelita,
  • zmniejsza zgagę i znakomicie wzmacnia organizm,
  • doskonały przy kaszlu oraz na przeziębienie,
  • wspomaga leczenie choroby wrzodowej,
  • działa uspokajająco.

jaki miód jest najzdrowszy

Miód rzepakowy

Dlaczego powinieneś wybrać miód rzepakowy? Jest to jeden z najbardziej popularnych miodów. Posiada delikatny zapach, oraz charakterystyczną słomkową barwę. Dosyć szybko poddaje się procesowi krystalizacji. Zastanawiasz się jaki rodzaj miodu wybrać na problemy z sercem? Miód rzepakowy jest odpowiedzią na Twoje pytanie!

  • świetny na oparzenia, przyspiesza gojenie ran,
  • znakomity suplement przy leczeniu trzustki, nerek, wątroby, układu pokarmowego,
  • wspomaga pracę układu krążenia,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • doskonały na przeziębienia, a także na zapalenia dróg oddechowych.

Miód gryczany

Pozyskiwany z kwiatów gryki, miód gryczany posiada ciemną, wręcz brunatną barwę. Po upływie czasu może stać się nawet prawie czarny. Próbując go, możesz liczyć na charakterystyczny słodko-ostry smak, który nie każdemu przypadnie do gustu. Zdecydowanie nadrabia to właściwościami zdrowotnymi, które mogą wyróżnić go na tle innych miodów. Uważany jest jako jeden z najzdrowszych miodów.

  • charakteryzuje go duża zawartość żelaza,
  • działa odtruwająco i wspomaga pracę układu krążenia,
  • znakomity dla osób z miażdżycą i znajdujących się w grupie ryzyka chorób serca,
  • poprawia odporność.
  • działa pozytywnie na układ nerwowy.

Miód spadziowy

Miody spadziowe są oddzielną grupą miodów, których pozyskiwanie różni się od najbardziej popularnych miodów nektarowych. W tym przypadku powstawanie miodu następuje przez pozyskiwanie wydzielin mszyc i czerwców żerujących na liściach drzew. Możemy spotkać miody spadziowe iglaste, a także liściaste. Właściwości miodów spadziowych są niezwykle doceniane przez miłośników miodów – posiadają one niezwykle bogaty skład, zapewniający solidną dawkę witamin i mikroskładników dla organizmu. Miód spadziowy uważany jest jako najzdrowszy miód. Miody spadziowe są bardziej gęste od nektarowych i wyróżnia je wyjątkowy, niepowtarzalny smak.

  • niezwykle wysoka aktywność bakteriobójcza i antybiotyczna,
  • właściwości przeciwreumatyczne,
  • pozytywnie wpływa na serce,
  • działa odtruwająco,
  • pomocny przy schorzeniach dróg oddechowych, serca, przewodu pokarmowego, układu krążenia i trawienia,
  • działa przeciwzapalnie, przeciw wykrztuśnie.

Są to jedne z najbardziej popularnych miodów dostępnych w sklepach. Wszystkie z nich znajdziesz w sklepie internetowym Gospodarstwo Pasieczne Miody Sowa. Sprawdź ofertę miodów i produktów pszczelich prosto z polskiej pasieki!

Na jakie miody również warto zwrócić uwagę? Ze względu na drogocenne właściwości zdrowotne, a także i walory smakowe, wyróżnić można następujące produkty.

Miód malinowy jest raczej rzadko spotykanym miodem, charakteryzuje go wysoka cena. Pochodzi z kwiatów malin. Miód malinowy jest zdecydowanie polecany dla osób, które szukają wyjątkowych, owocowych smaków. Wśród najważniejszych właściwości można wyróżnić wspomaganie leczenia przeziębienia i grypy, obniżenie ciśnienia, czy wspomaganie pracy układu krążenia.

Miód faceliowy – miód nektarowy pozyskiwany z kwiatów facelii. Posiada on delikatny smak, a także wyjątkowy kwiatowy zapach. Działa on przeciwbakteryjnie, obniża toksyczne działanie nikotyny, alkoholu, a także herbaty i kawy. Polecany na przeziębienia.

Miód wrzosowy – charakteryzuje się ciekawym zapachem, a także lekko pomarańczową barwą. Bardzo dobrze sprawdza się przy wspomaganiu pracy układu moczowego, poprawia pracę jelit i działa przeciwzapalnie.

Miód nawłociowy – co wyróżnia ten miód? Jest dosyć rzadko spotykany. Jasnożółty kolor i wyczuwalna w smaku gorycz. Charakteryzuje go działania bakteriobójcze, poprawia odporność organizmu i pozytywnie wpływa na stan skóry.

Jaki miód jest najbardziej wartościowy? Czy można wskazać faworyta?

Na powyższych przykładach można zobaczyć, że miody posiadają niezwykle pozytywne dla organizmu składniki odżywcze i witaminy. Niezależnie jaki wybierzemy rodzaj miodu, to na pewno zrobimy coś dobrego dla naszego organizmu. Jeden działa wykrztuśnie, inny zdecydowanie lepiej wzmacnia odporność, układ oddechowy, czy nawet pomaga przy przewlekłych chorobach przeziębieniowych, leczeniu schorzeń układu krążenia, czy chorobach wątroby. Wybierz odpowiedni dla Ciebie w smaku miód, a także sugeruj się tymi właściwościami, które są dla Ciebie najważniejsze!

jaki miód jest najbardziej wartościowy

Na co szkodzi miód?

Pomimo tak wielu zalet, miody narutalne nie są wskazane dla każdego. Sprawdź w jakich przypadkach powinieneś unikać miodu.

Cukrzyca – wysoka zawartość fruktozy w miodzie będzie obciążeniem dla trzustki. Dlatego też osoby, które mają predyspozycje do zachorowania na cukrzycę, a tym bardziej cukrzycy, powinni skonsultować z lekarzem spożywanie miodu. Są także miody polecane dla cukrzyków jak np. miód akacjowy.

Nadwaga – miód jest produktem wysokokaloryczny (100g miodu to ok. 304 kcal). Osoby z nadwagą powinny rozsądnie dawkować sobie tę słodką przyjemność.

Alergia – miody zawierają substancje biochemiczne z dodatkiem pyłków. Dlatego też osoby z alergiami mogą spodziewać się, że miód będzie dla nich substancją zawierającą silny alergen, co spowoduje uczulenie.

 

*artykuł sponsorowany

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz