Ryba w złocistej panierce
Lubicie ryby? My uwielbiamy. Dziś mam dla Was przepis na pyszną smażoną rybę w złocistej panierce. Uwielbiam takie chrupiące proste panierki. A Wy? Raz ją zrobiłam, gdy miałam w szafkach nadmiar kukurydzianych płatków i teraz… Wracam do tej panierki bardzo często. Taka panierka sprawdzi się też świetnie do innych mięs, np. kurczaka. Spróbujcie ?
Składniki:
(ilości przykładowe, zależą od ilości ryby)
- ulubiona ryba, u mnie filety z miruny
- 3 jajka M
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ryb (u mnie 1 płaska łyżka do jajek (lubimy mocno doprawione ryby) + przyprawa do oprószenia ryb)
- płatki kukurydziane
- bułka tara
- mąka pszenna
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Jeśli używacie mrożonej ryby należy ją wcześniej rozmrozić.
Płaty kroimy na kawałki. Każdy oprószamy przyprawą do ryb.
Płatki drobno mielimy, ja robię to w misie blendera z nożami.
Szykujemy 3 głębokie talerze. Do jednego wbijamy jajka, dodajemy przyprawę do ryb i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy całość widelcem.
Do drugiego wsypujemy niewielką ilość mąki.
W drugim talerzu mieszamy zmielone płatki z bułką tartą (u mnie proporcje 3 garści płatków, jedna bułki tartej). Jajka i mieszankę płatków i bułki uzupełniam w razie potrzeby podczas smażenia ryby.
Każdy kawałek maczamy w mące pszennej (strzepujemy nadmiar), później w mieszance jajecznej, a na końcu obtaczamy w mieszance płatków i bułki tartej.
Smażymy z obu stron na oleju.
Smacznego