Ryba w złocistej panierce

Ryba w panierce

Ryba w złocistej panierce

Lubicie ryby? My uwielbiamy. Dziś mam dla Was przepis na pyszną smażoną rybę w złocistej panierce. Uwielbiam takie chrupiące proste panierki. A Wy? Raz ją zrobiłam, gdy miałam w szafkach nadmiar kukurydzianych płatków i teraz… Wracam do tej panierki bardzo często. Taka panierka sprawdzi się też świetnie do innych mięs, np. kurczaka. Spróbujcie ?



Składniki:

(ilości przykładowe, zależą od ilości ryby)

  • ulubiona ryba, u mnie filety z miruny
  • 3 jajka M
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ryb (u mnie 1 płaska łyżka do jajek (lubimy mocno doprawione ryby) + przyprawa do oprószenia ryb)
  • płatki kukurydziane
  • bułka tara
  • mąka pszenna
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Jeśli używacie mrożonej ryby należy ją wcześniej rozmrozić.

Płaty kroimy na kawałki. Każdy oprószamy przyprawą do ryb.

Płatki drobno mielimy, ja robię to w misie blendera z nożami.

Szykujemy 3 głębokie talerze. Do jednego wbijamy jajka, dodajemy przyprawę do ryb i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy całość widelcem.

Do drugiego wsypujemy niewielką ilość mąki.

W drugim talerzu mieszamy zmielone płatki z bułką tartą (u mnie proporcje 3 garści płatków, jedna bułki tartej). Jajka i mieszankę płatków i bułki uzupełniam w razie potrzeby podczas smażenia ryby.

Każdy kawałek maczamy w mące pszennej (strzepujemy nadmiar), później w mieszance jajecznej, a na końcu obtaczamy w mieszance płatków i bułki tartej.

Smażymy z obu stron na oleju.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz