Dieta lekkostrawna – dla kogo?

Dieta lekkostrawna, jak powszechnie określa się dietę łatwostrawną, to sposób żywienia będący modyfikacją tradycyjnej diety. Dieta lekkostrawna nie jest dietą odchudzającą. Jakie są jej główne cele? Komu zalecana jest ta dieta? Jakie produkty powinno się spożywać będąc na diecie lekkostrawnej? Jakich produktów unikać?

Jakie są podstawowe zasady diety lekkostrawnej?

Głównymi celami diety lekkostrawnej jest odciążenie przewodu pokarmowego lub konkretnego, chorego narządu. Dieta ta ma łagodzić dolegliwości ze strony układu pokarmowego i wpłynąć na poprawę stanu zdrowia. Aby dieta przyniosła zakładane korzyści konieczna jest eliminacja produktów oraz potraw ciężkostrawnych, które długo zalegają w żołądku i wywołują wzdęcia. Istotną zasadą diety lekkostrawnej jest również spożywanie 4-5 niewielkich posiłków dziennie, w odpowiednich odstępach czasowych oraz spożywanie dużej ilości płynów (najlepiej w postaci wody niegazowanej). Potrawy w diecie lekkostrawnej powinny być gotowane w wodzie, gotowane na parze lub pieczone. Należy unikać potraw smażonych czy duszonych z obsmażaniem.

Jakie produkty są odpowiednie przy diecie lekkostrawnej?

Wbrew pozorom, dieta lekkostrawna, nie jest aż taka rygorystyczna. Jest szereg produktów, które są dozwolone na tej diecie. Co można jeść na diecie lekkostrawnej?

  • produkty zbożowe – jasne i czerstwe pieczywo pszenne, drobna kasza manna i kuskus, biały ryż, drobne makarony;
  • mleko i produkty mleczne – zsiadłe mleko, kefir, jogurt naturalny, maślanka, mleko słodkie;
  • jaja – na miękko, jajecznica lub omlet na parze;
  • mięso i ryby – m.in. chuda wołowina, cielęcina, królik, kurczak, indyk oraz dorsz, pstrąg, flądra i sandacz;
  • tłuszcze w ograniczonych ilościach – masło, słodka śmietanka, oleje roślinne podawane na zimno;
  • warzywa – gotowane ziemniaki lub ziemniaki w formie puree, marchew, buraki, szpinak, dynia, młoda fasolka szparagowa. Surowa zielona sałata, pomidor bez skórki, tarta marchewka;
  • napoje – woda niegazowana, kompoty z dozwolonych owoców, rozcieńczone soki z dozwolonych owoców;
  • owoce dojrzałe, bez skórki i pestek – m.in. jabłka, morele, brzoskwinie, pomarańcze, melony, truskawki.

Jakich produktów unikać będąc na diecie lekkostrawnej?

Czego unikać będąc na diecie lekkostrawnej? Do listy produktów zakazanych można zaliczyć, m.in.:

  • produkty zbożowe – pieczywo pełnoziarniste, razowe, żytnie na zakwasie, grube kasze, grube płatki zbożowe;
  • jaja – smażone, na twardo;
  • mięso i ryby – tłusta dziczyzna, wieprzowina, wołowina oraz łosoś;
  • tłuszcze – używane do smażenia;
  • warzywa – wszystkie, które nie są dozwolone, w tym nasiona roślin strączkowych, cebula, czosnek, kapusta;
  • owoce – wszystkie, które nie są zalecane;
  • napoje – woda gazowana, słodkie napoje gazowane, alkohol.

Kro powinien stosować dietę lekkostrawną?

Warto po raz kolejny podkreślić, że dieta lekkostrawna nie jest dietą odchudzającą. Jest ona przeznaczona dla konkretnej grupy osób. Kto powinien stosować dietę lekkostrawną? Dieta ta jest polecana m.in. w okresie okołooperacyjnym, w czasie rekonwalescencji po zabiegach obejmujących przewód pokarmowy, dla osób cierpiących na choroby i dolegliwości ze strony żołądka lub jelit. Dieta ta jest też wskazana przy biegunce, wzdęciach, gazach czy zespole jelita drażliwego. Dietę tą zaleca się też osobą starszym, które mogą gorzej tolerować dania surowe, smażone czy te o dużej zawartości błonnika.

Więcej na temat diety lekkostrawnej można przeczytać tutaj: https://www.lightbox.pl/blog/dieta-lekkostrawna Znajdziecie tam m.in. przykładowy jadłospis zalecany podczas stosowania diety czy informacje o błonniku.

*artykuł sponsorowany

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz