Sernik z gruszkami w kruchym cieście
Lubicie serniki? Jeśli tak, to koniecznie spróbujecie tego przepisu. Pyszny i prosty w przygotowaniu sernik z gruszkami w kruchym cieście. Idealne ciasto po popołudniowej kawy czy herbaty. To połączenie zawsze się u mnie sprawdza. Sernik, słodkie owoce i kruche ciasto. Spróbujcie i Wy. P.s. Taki sernik śmiało możecie też podać na przyjęciach czy spotkania z rodziną. Dobrze się kroi. Moi goście zawsze chętnie sięgają po takie serniki.
Składniki:
Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g masła
- szczypta soli
- 100 g cukru
- 4 żółtka
- 2 łyżki jogurtu
Masa serowa:
- 1 kg sera na sernik z wiaderka
- 4 jajka M
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 100 g rozpuszczonego masła
- 125 g cukru
Dodatkowo:
- gruszki w syropie (3-4 połówki)
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, sól, cukier i posiekane masło. Zaczynamy wyrabiać ciasto ręką, w trakcie dodajemy jogurt. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski i schładzamy w lodówce przez 30-40 minut.
Blaszkę (np. 24×24 lub tortownica 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Masa serowa:
Miksujemy jajka z cukrem. Następnie dodajemy resztę składników i miksujemy do połączenia.
Ciasto wyciągamy z lodówki. Bierzemy około 2/3 ciasta i wylepiamy nim spód formy. Na spód wykładamy naszą masę serową. Odsączamy gruszki z syropu, kroimy na paseczki i układamy na masie serowej. Następnie z reszty ciasta odrywamy małe kawałki i tworzymy płaskie łatki układając je na wierzchu.
Sernik pieczemy około 60 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Obserwujemy ciasto, każdy piekarnik piecze inaczej.
Studzimy 15-20 minut przy uchylonych drzwiczkach, a potem zostawiamy w chłodnym miejscu. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego