Sernik z gruszkami – prosty przepis

Sernik z gruszkami w kruchym cieście

Lubicie serniki? Jeśli tak, to koniecznie spróbujecie tego przepisu. Pyszny i prosty w przygotowaniu sernik z gruszkami w kruchym cieście. Idealne ciasto po popołudniowej kawy czy herbaty. To połączenie zawsze się u mnie sprawdza. Sernik, słodkie owoce i kruche ciasto. Spróbujcie i Wy. P.s. Taki sernik śmiało możecie też podać na przyjęciach czy spotkania z rodziną. Dobrze się kroi. Moi goście zawsze chętnie sięgają po takie serniki.

Składniki:

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki jogurtu

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik z wiaderka
  • 4 jajka M
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 125 g cukru

Dodatkowo:

  • gruszki w syropie (3-4 połówki)

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, sól, cukier i posiekane masło. Zaczynamy wyrabiać ciasto ręką, w trakcie dodajemy jogurt. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski i schładzamy w lodówce przez 30-40 minut.

Blaszkę (np. 24×24 lub tortownica 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia.

Masa serowa:

Miksujemy jajka z cukrem. Następnie dodajemy resztę składników i miksujemy do połączenia.

Ciasto wyciągamy z lodówki. Bierzemy około 2/3 ciasta i wylepiamy nim spód formy. Na spód wykładamy naszą masę serową. Odsączamy gruszki z syropu, kroimy na paseczki i układamy na masie serowej.  Następnie z reszty ciasta odrywamy małe kawałki i tworzymy płaskie łatki układając je na wierzchu.



Sernik pieczemy około 60 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Obserwujemy ciasto, każdy piekarnik piecze inaczej.

Studzimy 15-20 minut przy uchylonych drzwiczkach, a potem zostawiamy w chłodnym miejscu. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz