Marynowane filety z kurczaka. I o zaletach pakowania próżniowego.

Marynowane filety z kurczaka obiad

Marynowane filety z kurczaka. I o zaletach pakowania próżniowego.

Dziś mam dla Was przepis na pyszny i szybki obiad – marynowane filety z kurczaka. Kurczak z tego przepisu wychodzi soczysty i delikatny. Prosta marynata nadaje mu wyjątkowego smaku. Marynowanego kurczaka można upiec w piekarniku lub przygotować na patelni grillowej. Ja wykorzystałam tą drugą metodę. Marynowanego kurczaka podałam z domowymi frytkami i surówką. Świetnie sprawdzi się też jako dodatek do różnych sałatek. Koniecznie spróbujcie.

Marynowane filety z kurczaka można przygotować dosłownie w kilka chwil. Wszystko dzięki pojemnikom próżniowym FoodSaver. Dziś chciałabym napisać Wam nie tylko o marynowaniu we wspomnianych pojemnikach, ale też o samym zaletach pakowania próżniowego.

Dlaczego warto pakować próżniowo?

Zacznijmy od tego czym właściwie jest pakowanie próżniowe? Pakowanie próżniowe polega usuwaniu powietrza z wnętrza foliowego opakowania (lub specjalnego pojemnika), które następnie zostaje szczelnie zamknięte. Dzięki izolacji od powietrza produkty spożywcze nie są narażone na psucie oraz działanie szkodliwych bakterii. Pakując żywność próżniowo:

  • przedłużamy okres przydatności produktów,
  • chronimy ich smak, aromat oraz wartości odżywcze,
  • produkty zapakowane próżniowo łatwiej przechowywać i przewozić nawet na duże odległości,
  • pakowanie próżniowe chroni przed rozprzestrzenianiem się intensywnych zapachów żywności, np. wędzonych ryb czy serów,
  • umożliwia porcjowania zakupionych produktów,
  • nie marnujemy żywności i tym samym oszczędzamy.

Jak pakować próżniowo?

Do pakowania próżniowego potrzebne są specjalne zgrzewarki próżniowe i inne akcesoria. Ja od długiego czasu używam zgrzewarki próżniowej FoodSaver. Ostatnio zamówiłam też zestaw dodatkowych pojemników do pakowania próżniowego i ręczne urządzenie do pakowania próżniowego FoodSaver VS1199X.

Urządzenie jest rewelacyjne zwłaszcza dla osób posiadających ograniczoną ilość miejsca w kuchni. To małe, poręczne urządzenie naprawdę ma moc 😉 Jedno ładowanie wystarcza na 100 cykli. Można za jego pomocą pakować próżniowo produkty w torebkach lub w pojemnikach FoodSaver. Ja mam zarówno woreczki jak i zestaw 2 pojemników do przechowywania próżniowego FoodSaver Fresh 2.0 FFC025X – 0.7l +1.18l oraz zestaw 3 pojemników do przechowywania próżniowego FoodSaver Fresh 2.0, FFC026X – 0.7l + 1.18l + 1.8l

Wszystkie pojemniki są kompatybilne ze wspomnianym ręcznym urządzeniem FoodSaver. Można w nich nie tylko przechowywać żywność, ale również ją marynować (czas to kilka minut, a nie kilka godzin!). Szczerze polecam! W tych pojemnikach można przechowywać praktycznie wszystko, np. mięso, ryby, sery, owoce, orzechy, warzywa, sałatki, kiełbasę, wędlinę, obiad, ciasta, ciasteczka i wiele więcej. Przechowujemy i nie marnujemy! Pakowanie próżniowe to doskonała alternatywa dla tradycyjnych sposobów przechowywania żywności. Więcej informacji znajdziecie na stronie FoodSaver: www.food-saver.pl

Przepis na marynowane filety z kurczaka

Czas na przepis. Szukacie pomysłu na szybki i pyszny obiad. Spróbujcie przygotować marynowane filety z kurczaka.

Składniki:

  • 300-400 g filetów z kurczaka*
  • 2 łyżki oleju lub delikatnej oliwy z oliwek
  • 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie można zamienić na miód)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 czubate łyżeczki musztardy stołowej
  • 1 starty ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

*zamiennie można użyć polędwiczki z kurczaka lub piersi z kurczaka

Przygotowanie:

Filety z kurczaka wkładamy do pojemnika do przechowywania próżniowego FoodSaver.

Do mięsa wlewamy olej lub delikatną oliwę, dodajemy sok z cytryny, syrop klonowy, musztardę i stary na tarce na drobnych oczkach czosnek. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem.

Marynata do kurczaka

Mieszamy składniki tak by marynata pokryła każdy kawałek mięsa.

Teraz czas na marynowanie. W przypadku tradycyjnej metody mięso w marynacie powinno stać w lodówce minimum 2 godziny. Moje mięso marynowałam tylko 20 minut i było idealne. Jak to możliwe?

Dzięki FoodSaver można zamarynować mięso w kilka minut, ponieważ proces podciśnienia otwiera pory żywności, co powoduje, że jedzenie szybciej absorbuje marynatę. Wystarczy zastosować tryb „Marynowania”. Ja użyłam do tego ręcznego urządzenia do pakowania próżniowego. Jednak pojemnik do marynowania Foodsaver może być używany też ze zgrzewarkami próżniowymi Foodsaver z lub bez wbudowanej funkcji marynowania. Wszystko jest prosto opisane w instrukcji.

Zamarynowane filety z kurczaka grillujemy na patelni grillowej. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie surówka i domowe frytki.

Smacznego

*wpis powstał we współpracy partnerskiej

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz