Łazanki z kiełbasą i boczkiem – prosty domowy obiad

Łazanki z kiełbasą i boczkiem – prosty domowy obiad

Dziś przepis na prosty domowy obiad. Łazanki z kiełbasą i boczkiem. Szybko i smacznie. Idealny obiad dla całej rodziny. Do przygotowania łazanek użyłam białej kapusty. Łazanki można też śmiało przygotować na kiszonej kapuście lub w wersji z białą i kiszoną kapustą. Ja zawsze do swoich łazanek dodaję też pieczarki. Świetnie wzbogacają smak. Spróbujcie. Czasem nie trzeba wiele, by przygotować pyszny obiad dla całej rodziny.

Składniki:

  • około 500 g białej kapusty
  • 2-3 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 8-9 średnich pieczarek
  • około 250 g kiełbasy– u mnie swojska od Lipowe Wzgórza
  • 1 cebula
  • kawałek wędzonego boczku od Lipowe Wzgórza
  • 2 łyżki oleju
  • sól i czarny mielony pieprz do smaku
  • 1 opakowanie makaronu łazanki

Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą (do wysokości kapusty). Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy na małym ogniu aż kapusta zmięknie.

W dużym garnku podsmażamy na oleju drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w półplasterki (lub drobniej według gustu) pieczarki. Smażymy doprawiając całość solą i pieprzem. Kolejno dodajemy pokrojony boczek i kiełbasę, jeszcze chwilę wszystko smażymy co jakiś czas mieszając.

Następnie do składników w garnku dodajemy odsączoną kapustę, mieszamy i smażymy całość jeszcze z 5 minut, pod koniec próbując i doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Na koniec dodajemy ugotowany makaron łazanki, wszystko mieszamy. Wyłączamy gaz pod garnkiem. Rada: Warto przykryć teraz garnek pokrywką i odstawić całość na kilka minut. Smaki lepiej się “przegryzą”.

Smacznego

*współpraca

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz