Proste danie jednogarnkowe

Proste danie jednogarnkowe W takie upalne dni nie mam ochoty stać godzinami w kuchni. Ale obiad musi być. Dlatego często sięgam po proste i szybkie rozwiązania, jak proste dania jednogarnkowe. Dziś klasyka gatunku. Pyszne danie jednogarnkowe z cukinią i papryką, czyli popularne leczo. Dla wzbogacenia smaku i z myślą o mężu dodałam też pyszną kiełbasę myśliwską od Lipowe Wzgórza. Całość wyszła przepyszna, a przygotowanie takiego obiadu jest niezwykle proste.

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 2 czerwone papryki
  • 2 kiełbasy myśliwskie od Lipowe Wzgórza
  • 1 szklanka gęstej pasaty pomidorowej
  • woda do uzyskania pożądanej gęstości (u mnie 0,5 szklanki)
  • 1 świeża cebula lub suszona cebula do smaku
  • 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 3/4 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 0,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • szczypta soli
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • olej do podsmażenia składników

Przygotowanie:

Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę (jeśli używamy suszonej dodajemy ją wraz z papryką). Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i chwilę smażymy.  Po czym dodajemy pokrojone w kostkę obie papryki,  passatę pomidorową i wodę (na początku mniejszą ilość, z czasem można dolać więcej, ja dodałam ostatecznie 0,5 szklanki). Całość dusimy pod przykryciem około 10 minut, papryka powinna zmięknąć.

Na koniec dodajemy obrane i pokrojone w większą kostkę kabaczki. Całość doprawiamy do smak.

Dusimy wszystko pod przykryciem, aż nasza cukinia zmięknie. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy do smaku.

Tak przygotowane leczo można podać od razu, choć nam najlepiej smakuje, gdy chwile postoi i smaki się “przegryzą”.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz