Małe babeczki – idealny deser do herbaty

Małe babeczki – idealny deser do herbaty

Dziś mam dla Was przepis na pyszne małe babeczki. Proste w przygotowaniu, idealne do popołudniowej herbaty. Odpowiednio przechowywane babeczki długo zachowują świeżość. Ja swoje mini waniliowe babeczki przygotowałam na spotkanie z przyjaciółką. Ploteczki,  domowe ciasto (tu w wersji mini) i pyszna herbata Balador. Dla mnie idealnie. Czasem nie trzeba nic więcej 😉 Zgodzicie się?

Takie mini babeczki można oczywiście dowolnie udekorować. Ja oprószyłam je dziś tylko cukrem pudrem, ale śmiało można je np. polać mleczną czekoladą i posypać zmielonymi orzechami.

Dlaczego warto wybrać herbatę Balador?

Do babeczek podałam pyszną herbatę Balador. U mnie dziś Earl Grey, którą po prostu uwielbiam.  Jednak wybór herbat w ofercie Balador jest o wiele większy.

Balador Polska jest młodą, prężnie rozwijającą się firmą oferującą herbaty ekspresowe marki Balador dla rynku HoReCa. Smaki stworzone są w oparciu o mieszanki różnorodnych herbat czarnych i zielonych z dodatkiem naturalnych składników i aromatów. Herbaty Balador można kupić na Allegro (klik)

Jak przygotować małe waniliowe babeczki?

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 szklanka naturalnej maślanki lub kefiru
  • 1,5  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier wanilinowy
  • 2 jajka M
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • cukier puder do oprószenia babeczek

Uwaga: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Szklanka ma u mnie 250 ml pojemności.

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier, wlewamy maślankę i olej. Mieszamy składniki. Następnie wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy tylko do połączenia składników (nie mieszamy za długo).

Masę przekładamy do małych prostokątnych foremek na babeczki (do około 3/4 wysokości). Można też przygotować babeczki w formie na muffinki.

Babeczki pieczemy do tzw. suchego patyczka, około 25-30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i użytych foremek.

Babeczki wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia. Wyjmujemy je z foremek i dowolnie dekorujemy. U mnie dziś tylko cukier puder.

Smacznego

*wpis we współpracy

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz