Nie od dziś wiadomo o prozdrowotnych właściwościach kwasów tłuszczowych, do których można zaliczyć kwasy EPA, DHA i GLA. To prawdziwe skarby płynące z natury. Wpływają one pozytywnie na nasz układ krwionośny, trawienny, nerwowy czy immunologiczny. Dlatego tak ważna jest odpowiednia dieta, która pozwoli nam dostarczyć naszemu organizmowi odpowiednią ilość tychże kwasów i cieszyć się zdrowiem na dłużej. Ale czy jest, to takie proste?
Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia, aby dostarczyć organizmowi odpowiednią porcję DHA i EPA, musielibyśmy zjadać dwie porcje ryb dziennie. Czy każdy może sobie na to pozwolić? A co z osobami, które nie jadają ryb? Tu z pomocą przychodzą też dobrej jakości suplementy, które można znaleźć np. na naturopatia.
Kwasy DHA i EPA – właściwości
Kwasy Omega-3, do których należą DHA i EPA mają mnóstwo właściwości cennych dla naszego zdrowia, w śród których należy wymienić:
- wpływ na obniżenie poziomu triglicerydów we krwi, które w zbyt dużych ilościach mogą prowadzić do chorób sercowo-naczyniowych,
- normalizują ciśnienie tętnicze, dzięki czemu zapobiegają nadciśnieniu,
- działają przeciwzakrzepowo, mogą hamować rozwój choroby niedokrwiennej i wieńcowej serca,
- warunkują prawidłowe widzenie nocne oraz barwne,
- hamują stany zapalne, przez co są pomocne przy chorobach autoimmunologicznych,
- wpływają pozytywnie na pamięć referencyjną oraz zdolność uczenia się,
- mają wpływ na poprawę samopoczucia,
- zmniejszają lęk i stany depresyjne.
A co z GLA?
Kwas GLA, czyli kwas gamma-linolenowy, to kwas tłuszczowy omega 6. Jest niezbędnym kwasem tłuszczowym, który musi być dostarczony wraz z dietą, gdyż organizm nie syntetyzuje go w wystarczających ilościach. Występuje on w produktach pochodzenia roślinnego.
Jakie ma działanie:
- przeciwzapalne,
- łagodzi objawy alergii,
- łagodzi objawy reumatoidalnego zapalenia stawów,
- normalizuje ciśnienie krwi,
- wspomaga prawidłowe funkcjonowanie i nawilżenie skóry.
Gdzie znajdziemy kwasy DHA i EPA?
Najwięcej kwasu DHA jest w tłustych rybach morskich, takich jak łosoś, tuńczyk, śledź, makrela, sardynki czy halibut. Ten rodzaj kwasu występuje też w algach, orzechach, tofu, siemieniu lnianym, oleju lnianym i rzepakowym. A gdzie znajdziemy kwasy EPA? Tu również należy wymienić ryby morskie, owoce morza, olej lniany i rzepakowy, ale również nasiona dyni, nasiona chia czy orzechy włoskie.
Niestety zarówno kwasów DHA, jak i EPA trudno dostarczyć w diecie na tyle, ile faktycznie ich potrzebujemy, dlatego zalecana jest suplementacja. Tu warto sięgnąć po produkt Vegepa. Vegepa jest pierwszym preparatem firmy Igennus istniejącym na rynku od 2004 roku. EPA w produkcie pochodzi z oleju z ryb morskich, EPO z tłoczonych na zimno nasion wiesiołka dwuletniego. EPO jest bogatym źródłem kwasu omega-6 – GLA, który pełni ważną rolę w budowaniu błon komórkowych i w rezultacie poprawia efektywność przesyłania sygnałów między komórkami, w tym komórkami nerwowymi. Olej w kapsułkach jest chroniony przed utlenianiem dzięki zawartości witaminy E.