Pizza z papryczkami peperoni

Pizza z papryczkami peperoni Dziś przepis na pizze na ostro. Idealna wersja na chłodne, jesienne dni. Tej ostrości dodają pizzy marynowane papryczki peperoni, które miałam w kuchennej szafce. Dziś postanowiłam je wykorzystać. Pizza wyszła przepyszna.

Z podanych składników przygotujecie pizze na dużą blachę z piekarnika, taką w formie XXL. Idealna porcja dla rodziny. Taką pizze możecie też podać na spotkaniach z przyjaciółmi czy podczas sylwestrowej domówki. Oczywiście kwestię dodatków zostawiam Wam, ale warto czasem spróbować czegoś innego. A papryczki peperoni zdecydowanie dodają charakteru takiej domowej pizzy 😉

Składniki:

Na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej do pizzy typ 00 TOTA
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 opakowanie suchych drożdży (8 g)
  • 200 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek

Dodatki:

  • 2 marynowane papryczki peperoni
  • kilka plasterków krakowskiej suchej
  • 1 mały kiszony ogórek (z tego przepisu)
  • piórka czerwonej cebuli
  • starty żółty ser (najlepiej mozzarella, ja dziś nie miałam)
  • sos pomidorowy na spód
  • listki świeżej bazylii do podania

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy sól, słodką czerwoną paprykę, cukier, suche drożdże, olej i ciepłą wodę (nie gorącą!). Wyrabiamy ciasto dłonią tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Warto je wyrabiać ciut dłużej. W razie potrzeby można podsypać rękę delikatnie mąką.

Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce (u mnie w specjalnej misce do ciast drożdżowych z przykrywką) na godzinę.

Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Uwaga! Jeśli nie macie możliwości ustawienia tak wysokiej temperatury, to ustawcie najwyższą jaką możecie.

Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy delikatnie olejem, podobnie jak naszą dłoń. Wysmarowaną dłonią wyciągamy wyrośnięte ciasto na papier i ugniatamy formując kształt pizzy. Z tego przepisu wyjdzie jedna duża pizza.

Pizze smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy cienką warstwą sera, następnie układamy pokrojone papryczki peperoni, pocięta na pół plastry krakowskiej suchej, piórka cebuli i plasterki ogórka kiszonego. Dajemy resztę startego sera.

Pizze wkładamy do nagrzanego do 240 stopni piekarnika na środkowy poziom (lub jeden poziom niżej). Pieczemy około 12-15 minut (pizze należy obserwować, bo czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, warto na nią spojrzeć już po 8 minutach i wówczas ocenić ile jeszcze powinna się piec, spód pizzy powinien być ładnie zarumieniony).

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz