Są takie dni, w które warto zacząć dzień od czegoś pysznie słodkiego 😉 Dlatego dziś zapraszam Was na bananowy omlet z syropem czekoladowym. Mała, słodka rozpusta, która umili każdy poranek 😉 Kto się skusi?
Polecam zakupy w sklepie Kuchnie Świata
Składniki:
- 1/2 banana + kilka plasterków do podania
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- Syrop czekoladowy Hershey’s – do nabycia w Kuchnie Świata
- opcjonalnie cukier puder
Przygotowanie:
W miseczce mieszamy jajka z jogurtem. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, znów mieszamy. Kolejno dodajemy miękkiego banana, rozgniatamy go widelcem i mieszamy z resztą składników. Masę wylewamy na lekko natłuszczoną patelnię. Smażymy na mniejszym ogniu z obu stron.
Omleta podajemy w całości lub pokrojonego na 4 części. Części układamy jedna na drugiej, całość oprószamy delikatnie cukrem pudrem (można pominąć), na wierzch i po bokach układamy plasterki bananów i wszystko polewamy czekoladowym syropem.
Smacznego