Dziś zapraszam Was na grillowaną tortillę z pikantnym farszem. Idealna prosta, szybka propozycja, która nie tylko syci, ale też rozgrzewa w jesienne chłodne wieczory. Do farszu wykorzystałam pyszny kielecki sos meksykański od Społem Kielce. Idealny do wielu dań np. spaghetti, mięsnych sosów, pizzy itd. Spróbujcie.
Składniki:
- 2 pieczarki
- około 2 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli
- 2 łyżki kieleckiego sosu meksykańskiego od Społem Kielce
- posiekany por – około 1 łyżki
- 3 plastry schabu wędzonego parzonego
- sól i pieprz do smaku
- żółty ser
Przygotowanie:
Podsmażamy cebulkę (u mnie na maśle). Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pieczarki (u mnie same kapelusze), posiekany por i pokrojony w kostkę / paseczki schab wędzony parzony. Chwilę smażymy, aż pieczarki zaczną puszczać sok. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Następnie dodajemy kielecki sos meksykański. Zostawiamy jeszcze chwilę na patelni, mieszamy.
Tak przygotowany farsz nakładamy na połowę tortilli, posypujemy startym żółtym serem. Składamy tortillę na pół i grillujemy ją z obu stron na patelni grillowej.
Podajemy. Przed podaniem tortillę można posypać posiekanym zielonym szczypiorkiem.
Smacznego